Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран е готов да поднови преговорите за ядрената сделка, но не под "натиск"


Преидентът на Иран Ебрахим Раиси

Подновяването на преговорите за ядрената сделка е в дневния ред на правителството на Иран, каза президентът Ебрахим Раиси. Разговорите обаче не трябва да се провеждат "под натиск от Запада", добави той в изявление по иранската държавна телевизия на 4 септември.

Двете държави от Европейския съюз, кото са страни по споразумението от 2015 г. - Германия и Франция, призоваха Техеран да се върне към преговорите. Те започнаха във Виена, но след изборите в Иран, при които Раиси беше избран за президент, бяха спрени.

В събота Раиси каза, че Иран не се колебае да участва в преговори, но “американците и западняците търсят диалог чрез натиск”.

Споразумението от 2015 г. Между Иран, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай предвиждаше поетапно премахване на санкциите срещу Иран в замяна на спиране на ядрената му програма. Според договора Иран има право да обогатява уран до 3,67% чистота, така че да не може да създаде собствено ядрено оръжие.

През 2018 г., по време на управлението на Доналд Тръмп, САЩ се оттеглиха едностранно от ядреното споразумение с Иран и възстановиха санкциите, отменени по силата на този договор. В отговор през 2019 г. Иран се отказа от спазването на повечето си ангажименти по споразумението и започна да произвежда уран с чистота 20%.

Новият президент на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ имат намерение да преговарят за връщане към споразумението. До момента обаче опитите за преговори не са постигнали успех.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG