Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша даде хуманитарна виза на още една спортистка от Беларус


Състезателката по конна езда Олга Сафронова
Състезателката по конна езда Олга Сафронова

Беларуската състезателка по конна езда Олга Сафронова получи хуманитарна виза от Полша, съобщиха световните агенции. Сафронова е втората спортистка от Беларус, която получи убежище в Полша, след като беше тормозена в родината си.

Първата беше лекоатлетката Кристина Циманоуска, която Беларус се опита насила да прибере от Олимпийските игри в Токио. Тя отказа и потърси закрила в посолството на Полша в Токио.

Олга Сафронова стана обект на тормоз от беларуските власти, след като критикува режима на Александър Лукашенко. Беше ѝ забранено да участва в Олимпийските игри в Токио. Сега тя казва, че има намерение да тренира в Полша и да се състезава за страната.

През последната година в Беларус имаше мащабни протести срещу продължилото 26 години управление на Александър Лукашенко. Те започнаха след изборите за президент на 9 август 2020 г., когато той се обяви за победител. Опозицията в Беларус и Западът не признават резултатите от изборите.

Властите в Минск отговориха на демонстрациите с насилие и хиляди арести. Няколко протестиращи бяха убити по време на демонстрациите. Режимът на Лукашенко започна действия срещу редица независими медии и неправителствени организации.

В протестите и призивите за установяване на демокрация в страната се включиха и редица спортисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG