Връзки за достъпност

Извънредни новини

България отбелязва 136 години от Съединението


В Чирпан се проведоха честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
В Чирпан се проведоха честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

България отбелязва 136 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението ѝ с Княжество България.

Отбелязването на годишнината започна на 5 септември в градовете Съединение и Чирпан. Президентът Румен Радев участва в честванията и произнесе реч.

„Очевидците разказват, че именно тук, на площада, в защита на обявеното Съединение без колебание се стичат множество въоръжени мъже, готови да защитават с живота си жадуваното от всички българи Съединение. Събират се доброволци от четата на Чардафон Велики, които ни дават пример и днес какво означава не само да обичаш своята родина, но и да си готов на всичко, за да има тя бъдеще“, каза президентът.

Той ще участва в отбелязването на годишнината в Пловдив, който е център на честванията. Събития по повод годишнината ще има и

Премиерът Стефан Янев определи Съединението като резултат от “непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце”.

“Недопустимо да бъдем безразлични към техния завет или да търсим оправдания, с които да намалим очакванията към себе си”, написа той в изявление, публикувано във Фейсбук. “Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България.”

Председателката на парламента Ива Митева написа в поздрава си по случай 136-ата годишнина от Съединението, че това историческо събитие е пример за единство и сплотеност.

“Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност”, написа тя. “За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани”, добави Митева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG