Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Право, не привилегия". Държавите от Г-20 ще работят за по-справедливо разпределение на ваксините


Италианският здравен министър Роберто Сперанца
Италианският здравен министър Роберто Сперанца

Министрите на здравеопазването на държавите от Г-20 се съгласиха да работят за по-справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19. Това стана в началото на двудневна среща в Рим, на която министрите обсъждат пандемията и опитите за ограничаването ѝ.

Италианският здравен министър Роберто Сперанца каза, че с колегите си от другите държави от Г-20 може да подпишат т. нар. Римски пакт. Ключов ангажимент в него ще бъде по-справедливото разпределение на ваксините, основано на разбирането, че ваксинацията е право, а не привилегия, каза Сперанца.

Целта на срещата на министрите да се повиши “сътрудничеството, солидарността и справедливостта, с твърдото убеждение, че никой не трябва да бъде изоставен“, посочват организаторите ѝ.

Срещата на здравните министри на 5 и 6 септември предшества срещата на върха на държавите от Г-20, която ще се проведе и столицата на Италия в края на октомври.

Групата на 20-те или Г-20 включва 20-те най-големи икономики в света. В групата членуват Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония, както и Европейският съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG