Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ключови фигури от опозицията в Беларус бяха осъдени на по над 10 години затвор


Мария Калесникава на съдебно заседание на 4 август 2021 г.
Мария Калесникава на съдебно заседание на 4 август 2021 г.

Ключовите фигури на беларуската опозиция Мария Калесникава и Максим Знак бяха признати за виновни за участие в заговор и осъдени на по над 10 години затвор, съобщи Беларуската секция на Радио Свободна Европа.

Мария Калесникава беше осъдена на на 11 години затвор, а Максим Знак - на 10 години лишаване от свобода. Двамата бяха обвинени, че са участвали в заговор за завземане на властта, призовавали са за действия срещу националната сигурност и са се опитали да създадат екстремистка групировка.

Калесникава и Знак, които са членове на Координационния съвет на опозицията, отхвърлят обвиненията.

Според беларуската опозиция двамата са арестувани и съдени заради ролята си в протестите срещу авторитарния лидер Александър Лукашенко, започнали след изборите за президент на 9 август миналата година. Лукашенко се обяви за победител в изборите. Западът и опозицията не признават резултатите.

Западът осъди отношението на Беларус към Мария Калесникава и Максим Знак. Европейският съюз нарече присъдите като "явно незачитане" на човешките права. Великобритания осъди "атаката на Минск срещу защитниците на демокрацията и свободата", а Германия определи присъдите като "неоправдани".

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска призова за освобождаването на Калесникава и Знак.

“Искаме незабавното освобождаване на Мария и Максим, които не са виновни за нищо. Това е терор срещу беларусите, които се осмеляват да се опълчат срещу режима”, написа в Туитър Циханоуска, която живее в изгнание.

Мария Калесникава беше част от щаба на Циханоуска, когато тя се яви на президентските избори през 2020 г. След началото на протестите Калесникова беше отвлечена и отведена на границата с Украйна, а след като отказа да напусне страната беше арестувана и оттогава е в затвора.

Масовите протести срещу Алексанър Лукашенко започнаха преди повече от година. Властите в Минск отговориха на демонстрациите с насилие и хиляди арести. Няколко протестиращи бяха убити по време на демонстрациите. Режимът на Лукашенко започна действия срещу редица независими медии и неправителствени организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG