Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за заплаха срещу Ива Митева беше върнат в ареста


Ива Митева
Ива Митева

Любомир Яков, който беше обвинен за заплаха с убийство срещу председателката на Народното събрание Ива Митева, се връща в следствения арест. Това реши окончателно Софийският градски съд (СГС) в четвъртък.

Съдебното заседание се проведе на два пъти, след като сутринта се оказа, че обвиняемият е в неизвестност. Той трябваше да бъде под домашен арест на адреса на баба си в село Красново, но по данни на прокуратурата не е бил открит там.

Затова съдът изиска справка от МВР за местонахождението на Яков. От нея стана ясно, че той е бил задържан в компютърен клуб в Стара Загора и отведен в местното звено на ГДБОП за "обследване". Впоследствие е било преценено, че 26-годишният мъж може да носи наказателна отговорност.

В крайна сметка Любомир Яков беше конвоиран до София в следобедните часове на четвъртък, а СГС отмени определението на първата инстанция за домашен арест и го върна за постоянно зад решетките.

Мъжът беше задържан на 3 септември, когато председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов за пръв път съобщи пред медиите, че Митева е била заплашена. Тогава той обвърза заплахата за убийство с промените в закона за НСО, които бяха приети на първо четене същия ден.

По-късно стана ясно, че заплахата е била отправена с имейл до Министерството на правосъдието в четвъртък вечерта. Тя е била насочена към Ива Митева и нейната майка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG