Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно за пенсиите. По 120 лв. добавка до Коледа, след това - трайно увеличение


Финансовият министър Асен Василев показва на депутатите предложението за актуализация на бюджета, внесено от него през юли. Той отговори на критиките на ГЕРБ, според които текстовете са внесени в последния момент като част от предизборна кампания.
Финансовият министър Асен Василев показва на депутатите предложението за актуализация на бюджета, внесено от него през юли. Той отговори на критиките на ГЕРБ, според които текстовете са внесени в последния момент като част от предизборна кампания.

От 1 октомври до Коледа българските пенсионери ще получават месечна добавка от 120 лв., а след тази дата пенсиите им ще бъдат трайно увеличени чрез преизчисляване на начина, по който се формира крайната сума.

Това реши парламентът в четвъртък, като прие окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г.

С това решение отпадат противоречията, заложени по-рано тази седмица, когато депутатите гласуваха наведнъж три различни увеличения, за които в бюджета няма пари.

Преизчисляването на пенсиите се извършва за първи път от 11 години насам. През този период правителствата на ГЕРБ следваха политиката на временни добавки към пенсиите и отхвърляха предложенията за трайно решение на проблема.

България е страната с най-ниски пенсии в ЕС.

От 25 декември 2021 г. ще влезе в сила повишаването им с 12,5%. Това ще стане чрез повишаване на коефициента за стаж, който ще бъде вдигнат на 1,35%.

Парламентът прие и други три изменения, валидни от Коледа. С тях минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 370 лв., а максималната се повишава от 1 440 лв. на 1 500 лв.

Приета е също и социална добавка за бедност. Тя ще важи за хората, чийто пенсионен доход е под линията на бедността, фиксирана в момента на 413 лв. За да я получат обаче, те ще трябва да кандидатстват за разликата между техния пенсионен доход и линията на бедността.

Това означава, че най-бедните пенсионери биха могли да получават и по 413 лева месечно.

Предложението беше направено през юли 2021 г. от служебното правителство, а после обсъдено и допълнено от бюджетната комисия на парламента, чийто председател Любомир Каримански ("Има такъв народ", ИТН) ги отстояваше през седмицата.

Във вторник ГЕРБ и ДПС, подкрепени от БСП изненадващо бяха предложили и други две допълнителни увеличения, които да действат едновременно, без да са предвидени пари за това. Това създаде объркване, довело до въпроса на финансовия министър Асен Василев: "Кажете ни кое от трите решения да прилагаме".

В четвъртък беше намерен компромисен вариант, който беше и окончателно гласуван: до Коледа пенсионерите ще получават временни месечни добавки от 120 лева, а след Коледа ще влезе в сила цялостното и трайно увеличаване на пенсиите.

За пенсионерите това означава, че с временната помощ до Коледа пенсиите им ще бъдат по-високи от това, което реално ще започнат да получават като трайно повишение след това.

Решението беше прието с гласовете на ИТН, ДПС, "Демократична България" (ДБ) и част от групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

Друга част на ИБГНИ, която е около групата на Мая Манолова, изненадващо гласува с БСП, които настояваха, че временните добавки и трайното увеличение трябва да влязат в сила едновременно от 1 октомври.

Бившият министър на икономиката от правителството на Жан Виденов - Румен Гечев (БСП) защити тезата, че България може да натрупа бюджетен дефицит, като отпусне за 3 месеца повече пари за пенсии. Той се позова на примери от Европа, където много държави са увеличили дефицита си заради пандемията.

Противоречията, натрупани от вторник, ескалираха в пленарната зала преди гласуването в четвъртък. Много от депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС представяха изопачено фактите от предходни гласувания, отричаха да са в основата на недоразумение, допуснато преди два дни и обсъждаха въпроси от лично естество.

Атмосферата прерасна в работна, след като думата взе финансовият министър Асен Василев, който напомни хронологията на събитията и основата на дебата - от коя дата да влязат в сила трайните увеличения на пенсиите - веднага и заедно с временните добавки или поетапно.

Тогава левицата започна да апелира към промяна на същинската финансова политика и допускането на бюджетен дефицит, а ИТН - да защитава тезата, че непредвиден разход за пенсиите би изисквал отрязването на други плащания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG