Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно за пенсиите. По 120 лв. добавка до Коледа, след това - трайно увеличение


Финансовият министър Асен Василев показва на депутатите предложението за актуализация на бюджета, внесено от него през юли. Той отговори на критиките на ГЕРБ, според които текстовете са внесени в последния момент като част от предизборна кампания.

От 1 октомври до Коледа българските пенсионери ще получават месечна добавка от 120 лв., а след тази дата пенсиите им ще бъдат трайно увеличени чрез преизчисляване на начина, по който се формира крайната сума.

Това реши парламентът в четвъртък, като прие окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г.

С това решение отпадат противоречията, заложени по-рано тази седмица, когато депутатите гласуваха наведнъж три различни увеличения, за които в бюджета няма пари.

Преизчисляването на пенсиите се извършва за първи път от 11 години насам. През този период правителствата на ГЕРБ следваха политиката на временни добавки към пенсиите и отхвърляха предложенията за трайно решение на проблема.

България е страната с най-ниски пенсии в ЕС.

От 25 декември 2021 г. ще влезе в сила повишаването им с 12,5%. Това ще стане чрез повишаване на коефициента за стаж, който ще бъде вдигнат на 1,35%.

Парламентът прие и други три изменения, валидни от Коледа. С тях минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 370 лв., а максималната се повишава от 1 440 лв. на 1 500 лв.

Приета е също и социална добавка за бедност. Тя ще важи за хората, чийто пенсионен доход е под линията на бедността, фиксирана в момента на 413 лв. За да я получат обаче, те ще трябва да кандидатстват за разликата между техния пенсионен доход и линията на бедността.

Това означава, че най-бедните пенсионери биха могли да получават и по 413 лева месечно.

Предложението беше направено през юли 2021 г. от служебното правителство, а после обсъдено и допълнено от бюджетната комисия на парламента, чийто председател Любомир Каримански ("Има такъв народ", ИТН) ги отстояваше през седмицата.

Във вторник ГЕРБ и ДПС, подкрепени от БСП изненадващо бяха предложили и други две допълнителни увеличения, които да действат едновременно, без да са предвидени пари за това. Това създаде объркване, довело до въпроса на финансовия министър Асен Василев: "Кажете ни кое от трите решения да прилагаме".

В четвъртък беше намерен компромисен вариант, който беше и окончателно гласуван: до Коледа пенсионерите ще получават временни месечни добавки от 120 лева, а след Коледа ще влезе в сила цялостното и трайно увеличаване на пенсиите.

За пенсионерите това означава, че с временната помощ до Коледа пенсиите им ще бъдат по-високи от това, което реално ще започнат да получават като трайно повишение след това.

Решението беше прието с гласовете на ИТН, ДПС, "Демократична България" (ДБ) и част от групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

Друга част на ИБГНИ, която е около групата на Мая Манолова, изненадващо гласува с БСП, които настояваха, че временните добавки и трайното увеличение трябва да влязат в сила едновременно от 1 октомври.

Бившият министър на икономиката от правителството на Жан Виденов - Румен Гечев (БСП) защити тезата, че България може да натрупа бюджетен дефицит, като отпусне за 3 месеца повече пари за пенсии. Той се позова на примери от Европа, където много държави са увеличили дефицита си заради пандемията.

Противоречията, натрупани от вторник, ескалираха в пленарната зала преди гласуването в четвъртък. Много от депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС представяха изопачено фактите от предходни гласувания, отричаха да са в основата на недоразумение, допуснато преди два дни и обсъждаха въпроси от лично естество.

Атмосферата прерасна в работна, след като думата взе финансовият министър Асен Василев, който напомни хронологията на събитията и основата на дебата - от коя дата да влязат в сила трайните увеличения на пенсиите - веднага и заедно с временните добавки или поетапно.

Тогава левицата започна да апелира към промяна на същинската финансова политика и допускането на бюджетен дефицит, а ИТН - да защитава тезата, че непредвиден разход за пенсиите би изисквал отрязването на други плащания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG