Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работници от пътни фирми протестираха за парите си. Плащането ще се бави с години


Протестът се премести пред сградата на Министерския съвет.
Протестът се премести пред сградата на Министерския съвет.

Стотици работници от пътностроителни фирми протестираха в центъра на София заради неизплатени от държавата пари. Депутатите решиха да отпуснат пари за малка част от задълженията, а министърът на финансите предложи схема за постепенно изплащане в следващите години.

Проблемът е, че държавата е възложила на пътностроителните фирми много повече поръчки, отколкото са предвидените в бюджета пари. Сега фирмите очакват да получат парите си, но такива няма.

Протестиращите работници се събраха в 9 сутринта пред Народното събрание край паметника на цар Освободител. По-късно те се преместиха пред парламента и блокираха движението по бул. "Цар Освободител". След това работниците тръгнаха към сградите на президентството и Министерския съвет, където продължиха протеста си.

Протестът започна пред Народното събрание.
Протестът започна пред Народното събрание.

Недоволството им е заради неизплатени заплати. Фирмите обясняват, че не са получили парите си от държавата. Протестиращите носеха плакати "Без път - няма посока!", "Не сме политическа дъвка", "Искаме си парите, няма да се откажем!", предаде БТА.

Протестът е организиран от браншовата организация "Пътища", чийто представител Георги Кючуков каза пред журналисти, че неизплатените от държавата пари за извършена работа през тази година са близо 800 млн. лева.

Министърката на регионалното развитие Виолета Комитова обясни, че при встъпването си в длъжност на 12 май е установила, че целият бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до края на април е бил 382 млн. лева, а са били възложени поръчки за 1,5 млрд. лева. Тя обясни, че в бюджета няма пари за покриване на тази разлика и затова някои фирми не получават парите си.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че проблемът идва от договорите, които е подписвала АПИ при предишното правителство.

Протестиращите бяха облечени в сигнални жилетки.
Протестиращите бяха облечени в сигнални жилетки.

"Например по договори за 20 млн. лева се правят възлагания за 200 милиона лева, каквато е масовата практика в АПИ", каза Василев в Народното събрание. Според него тази практика е незаконна.

Общата стойност на направените поръчки за пътно строителство до края на годината, които все още не са платени, е близо 1,3 млрд. лева, каза министърът.

"Предлагаме плащането по тези договори да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 година", каза още Асен Василев.

Парламентарната бюджетна комисия прие неговото предложение да отпусне допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми през актуализацията на бюджета за 2021 година.

Останалата част от задълженията към фирмите ще се плащат в следващите години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG