Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея тества нова ракета. САЩ видя "заплаха" в тези действия


Северна Корея проведе тестове на нова ракета с голям обсег през уикенда.
Северна Корея проведе тестове на нова ракета с голям обсег през уикенда.

Според американската армия ракетните изпитания на Северна Корея представляват "заплаха" за съседите на страната и целия свят. Северна Корея съобщи, че е провела успешни тестове на нова ракета с голям обсег през уикенда в първата си подобна дейност от месеци.

"Тази дейност подчертава продължаващия фокус на КНДР върху разработването на военната си програма и заплахите, които представляват за нейните съседи и международната общност", се казва в изявление на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

На 13 септември Корейската централна информационна агенция съобщи, че ракетите успешно са ударили цели на 1500 километра по време на тестовете на 11 и 12 септември и след това са паднали в териториалните води на страната.

Пхенян приветства успешните изпитания на новите си ракети, които смята за „стратегическо оръжие с голямо значение“. Развитието отговаря на призива на лидера Ким Чен Ун по-рано тази година за укрепване на военния капацитет на страната. В него се казва, че ракетите се разработват в продължение на две години.

Тестовете показват, че Северна Корея продължава да разширява военните си възможности на фона на блокиралите ядрени преговори със САЩ. Правителството на Ким досега отхвърляше предложенията на администрацията на Байдън за подновяване на диалога. Вашингтон каза, че е Щатите са отворени за дипломация с цел постигане на денуклеаризация на Корейския полуостров, но не показа желание да облекчи санкциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG