Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отне Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор


Главният прокурор Иван Гешев вече няма да може да се разпорежда с Бюрото за защита на свидетели
Главният прокурор Иван Гешев вече няма да може да се разпорежда с Бюрото за защита на свидетели

Бюрото за защита на свидетелите отново преминава под контрола на Министерството на правосъдието. Депутатите приеха на второ четене поправките, предложени от „Демократична България“ (ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), с които контролът на институцията беше отнет от главния прокурор.

Гласуването премина с размяна на остри реплики между партиите вносителки и представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. Във всяко от отделните гласувания за промени участваха по 123-124 депутати, което постави на ръба наличието на кворум, без който заседанието щеше да бъде прекратено. Това се случи въпреки присъствието на голям брой депутати от ДПС и ГЕРБ по-рано в пленарната зала.

Така отнемането на контрола на Бюрото за защита на свидетелите се превърна в единствения законопроект, свързан с властта на главния прокурор, който беше приет от състава на последните два парламента. Ограничаването на правомощията му, както и промени свързани със затварянето на специализираните съд и прокуратура, бяха сред основните предизборни обещания на голяма част от партиите.

По време на дебатите преди гласуването в защита на запазването на контрола на Бюрото от главния прокурор се изказа депутатът от ДПС Хамид Хамид. По думите му целта на гласуването на закона е т.нар. партии на протеста да го използват в предизборната си кампания. Той допълни, че „се бои“, че с преминаването към правосъдното министерство ще бъдат осветени имената на някои защитени свидетели.

Според съпартиеца му Цветан Енчев законът е имал за цел да покаже, че главният прокурор няма да живее спокойно, ако не е избран от „правилните хора“.

От своя страна представители на ИТН и ИБГНИ припомниха, че Бюрото имаше дейно участие в акцията в президентството през лятото на 2020 г., след която започнаха националните протести, продължили няколко месеца.

„Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам“, каза депутатът от ИТН Филип Станев.

Бюрото премина под контрола на главния прокурор през 2014 г. В последните години структурата стана популярна, след като взе участие в някои от най-показните акции на прокуратурата.

Преди няколко месеца стана ясно, че Бюрото отговаря и за охраната на самия главен прокурор, който преди това беше охраняван от Националната служба за охрана (НСО).

Според доклад, който беше изискан от Народното събрание, за 2020 г. Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела. По-късно самият Иван Гешев се яви на изслушване в парламента, където отчетът му за дейността на бюрото не беше приет, а структурата беше определена като негова „лична преторианска гвардия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG