Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК с препоръки за защита на журналистите в страните членки на ЕС


Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова

Европейската комисия (ЕК) издаде първите по рода си препоръки за защита на журналистите в страните членки на съюза. От Брюксел призовават на журналистите да бъде предоставяна охрана при заплаха, съдействие при подозрения за подслушване, предоставяне на скривалище и други.

„Никой журналист не трябва да бъде убиван или нараняван заради работата си. Трябва да подкрепяме и защитаваме журналистите, защото те са от съществено значение за демокрацията“, каза зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

По данни на ЕК 908 журналисти в 23 европейски държави са били атакувани само през 2020 г. От 1992 г. насам 23-ма са загубили живота си. От Комисията казват още, че пандемията е затруднила допълнително работата на журналистите, тъй като е ограничила достъпа им до събития, което пък се е отразило и на доходите им.

Освен мерките срещу насилие, включващи допълнително полицейско обучение и създаване на независими служби за подкрепа, Брюксел призовава властите да разследват всички криминални деяния, а при нужда да използват помощта на Европол и Евроюст.

По отношение на противодействието на подслушването се препоръчва журналистите да могат да поискат и съдействие от органите, занимаващи се с киберсигурност, които да проверят дали някое от устройствата им не е компрометирано.

От ЕК ще влязат и в ролята на медиатори в страни, в които има висока степен на недоверие между представителите на властите и медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG