Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Беше грешка”. Американските военни признаха, че при удар с дрон са убили цивилни


Генерал Кенет Макензи координираше операцията по евакуация от Афганистан
Генерал Кенет Макензи координираше операцията по евакуация от Афганистан

Смъртоносната атаката с дрон, извън летището в Кабул на 29 август “е била грешка”. Това каза ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Кенет Макензи, който координираше операцията по евакуация от Афганистан.

При нападението са загинали 10 цивилни, от които седем деца, а не терористи. Най-малкото дете е било на две години. „Това беше грешка и аз искрено се извинявам“, каза Макензи.

В края на август САЩ извършиха нападение с дрон над автомобил, за който твърдяха, че е пълен с атентатори. Това се случи след терористичен атентат на летището, който уби над 170 души, в това число и 13 американски военни.

В петък Макензи каза, че сега вярва, че е малко вероятно автомобилът или убитите да са били свързани с „Ислямска държава“ или да са представлявали пряка заплаха за американските сили на летището в Кабул. „Чувствам се отговорен за това и си давам сметка за въпросите на медиите“, каза Макензи.

След атаката изданията Вашингтон Поуст и Ню Йорк Таймс цитираха експерти по експлозиви, които изразиха съмнение по повод твърденията на военните, че е взривена кола с експлозиви.

Според изнесените от тях данни шофьорът на превозното средство е бил дългогодишен служител в американска хуманитарна организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG