Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отмяната на договор за 40 млрд. долара, която ядоса Франция


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Франция отмени среща на военния си министър с колегата му от Великобритания, след като Австралия отмени сделка за подводници с Париж. По-рано Франция отзова посланиците си от Съединените щати и Австралия.

Повод за напрежението стана подписването на тристранно споразумение в отбраната между САЩ, Великобритания и Австралия. То предвижда Вашингтон и Лондон да помогнат на Канбера да изгради свои ядрени подводници. Това предизвика остра реакция от Китай.

Франция също реагира остро, защото тройното споразумение между САЩ, Великобритания и Австралия доведе до отказ от договора от 2016 г. на стойност 40 млрд. долара.

Канбера разполага с 6 подводници, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2036 г. През 2016 г. Франция беше предпочетена пред Германия и Япония за партньор в проекта за замяна на старите машини с 12 нови дизелови подводници.

През 2016 г. австралийското правителство определи този договор като най-голямата сделка за модернизация на армията в историята.

Отмяната му предизвика дипломатическа криза между Франция и останалите западни партньори. Париж твърди, че не е имало предварителни консултации между съюзниците. Австралия пък казва, че са уведомили Франция още преди месеци за своите намерения.

Очаква се в близките дни президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Джо Байдън да говорят по телефона, за да обсъдят кризата.

Във Вашингтон е планирана среща на държавните глави на САЩ, Австралия, Япония и Индия по въпросите на пандемията от COVID-19. Очаква се Байдън и австралийският премиер Скот Морисън да обсъдят начини за нормализиране на отношенията с Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG