Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди шестваха по улиците на Киев на годишния Прайд


Участниците в Прайда са били близо 7 хиляди, съобщават организаторите
Участниците в Прайда са били близо 7 хиляди, съобщават организаторите

Хиляди граждани, сред които и чуждестранни дипломати, шестваха мирно по улиците на столицата на Украйна в традиционния гей парад. Противници на Прайда организираха значително по-малоброен контрапротест.

Участниците в гей парада носеха знамената с цветовете на дъгата, което символизира движението за права на ЛГБТ хората. Вееха се също украински национални знамена, както и плакати, призоваващи за равни права.

В центъра на Киев демонстрираха близо 7 хиляди души, което доближава най-многобройния Прайд от 2019 г., когато по улиците имаше над 8 хиляди души.

Прайд шествията започнаха преди 10 години в Украйна и се провеждат редовно, с изключение на миналана година заради пандемията.

В парада се включиха дипломати от посолствата на САЩ и Великобритания. Имаше засилена полицейска охрана. Не се съобщава за инциденти.

Също в неделя в Киев се състоя и антигей протест, организиран от религиозни консерватори и националисти. В него се включиха около 700 души.

"Поздравяваме силите на реда, които гарантираха сигурността на участниците", се казва в позиция на американското посолство.

Хомофобията е широко разпространена в Украйна, показва проучване на социологическата агенция Рейтинг, публикувано през август. Близо 47 на сто от анкетираните споделят негативно отношение към гей общността.

Правителството на Украйна увеличи правата на ЛГБТ общността, след като през 2014 г. на власт дойдоха прозападни политици.

През 2015 г. парламентът в Киев забрани дискриминацията на работното място по този признак. Еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива двойки не са разрешени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG