Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" на Петков и Василев ще е коалиция между "Волт" и "Средна европейска класа"


Асен Василев и Кирил Петков при представянето на "Продължаваме промяната" в неделя.
Асен Василев и Кирил Петков при представянето на "Продължаваме промяната" в неделя.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите с регистрациите на партиите "Волт" и "Средна европейска класа". Коалицията между тях ще се казва "Продължаваме промяната", съобщи пресцентърът на новата политическа сила в понеделник вечерта.

Двамата бивши министри обявиха решението си да участват на парламентарните избори на 14 ноември със свой политически проект, веднага след като предадоха постовете на своите наследници на 16 септември. Те обаче нямат технологично време да основат своя партия, затова водеха разговори с малки политически партии да използват техните регистрации за участие в изборите.

В неделя Петков и Василев обясниха, че разговарят със 7 партии, като условието към техните лидери е “да не иска пари и да не иска места в листите”.

Партия "Волт" е основана през 2018 г. от бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който до миналата седмица беше част от коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Съпредседатели на партията са Венцислава Любенова и Симеон Трулев. "Волт" е част от общоевропейско движение „Волт Европа“.

„Средна европейска класа“ е създадена в Бургас през 2007 г. Начело на партията е Константин Бачийски, общински съветник в Бургас. Партията участва в различни коалиции на национални избори, включително с ВМРО. Кандидати от името на организацията са били популярни лица като Кристина Димитрова, Искрен Пецов и Жени Калканджиева.

"Разговори за присъединяване към коалицията се водят и с други партии, които биха припознали основните политически цели и приоритети на „Продължаваме Промяната“ и са готови да спазват заложените в споразумението принципи", се казва в съобщението от пресцентъра на организацията.

По-рано в понеделник и "Демократична България", и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" призоваха "Продължаваме промяната" за общо явяване на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG