Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Повечето партии се обърнаха към нас". Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" пред Свободна Европа


Даниел Лорер е един от основателите на "Продължаваме промяната"
Даниел Лорер е един от основателите на "Продължаваме промяната"

Десетки партии са се свързали с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната", за да предложат съдействие за общо явяване на предстоящите избори на 14 ноември.

В крайна сметка е взето решение, че най-подходящи са партиите "Волт" и "Средна европейска класа". Това каза пред Генка Шикерова Даниел Лорер, който е част от новата формация. Той беше гост на "Студио България" на Свободна Европа.

По думите му тези две партии в най-голяма степен са отговаряли на условията на "Продължаваме промяната" - да нямат проблемно политическо минало, нито искания за пари или места в бъдещите депутатски листи на коалицията.

Времето до изборите е кратко и затова от "Продължаваме промяната" трябваше да използват регистрацията на друга политическа сила, за да могат да се явят на изборите.

В понеделник стана ясно, че е подписано коалиционно споразумение именно с "Волт" и "Средна европейска класа" (СЕК). Лорер каза, че има причини, за да се сключват споразумения с различни малки партии, но не пожела да ги конкретизира.

Възможно е представители на "Волт" и СЕК да имат свои кандидати в листите. По време на представянето на "Продължаваме промяната" Петков и Василев казаха, че едно от условията за подписване на коалиционни споразумения е партньорите им да не искат места в листите.

"Те няма да ги изискват. Ние ще прегледаме всеки един кандидат на базата на нашите критерии и ще преценим дали той е подходящ, независимо дали той е наш член, техен член или изцяло независим нов човек", каза Лорер.

- Как се присъединихте към проекта „Продължаваме промяната“?

- При нас този процес узря с течение на времето. Ние винаги сме били радетели на идеята, че нещата в България трябва да се променят за добро. Асен Василев участва и в служебното правителство през 2014 г. Асен и Кирил създадоха т.нар. Харвардски курсове, в които години наред преподаваме каква трябва да е икономическата среда, за да може една държава да преуспява. Така че идеите, как една държава да сполучи, са ни близки от много години.

- Т.е. политическият проект не се е родил „вчера“, както ни беше съобщено?

- Политическият проект се роди „вчера“. Възможността за него се роди с участието ни в настоящото служебно правителство.

- Кога?

- Когато установихме дълбочината на проблемната среда у нас. Смятаме, че сега е вълната, която иска промяна.

- С приключване на първото служебно правителство сте били наясно, че ако продължите във второ, следващата стъпка е политически проект.

- Не бяхме наясно ни най-малко, защото винаги сме се надявали, че парламентът ще успее да излъчи редовно правителство. Редовното правителство е това, което има истински мандат за дългосрочна промяна. Виждайки, че това не се случва, при нас започна да назрява идеята какво правим от тук нататък. Как ние можем да се погледнем в огледалото след 20 години, знаейки, че е имало вълна за промяна, ние сме били способни да направим нещо за България и не сме направили нищо.

- И в хода на тези разсъждения не припознахте ли като свои партньори и съмишленици съществуващи партии? „Демократична България“ например, с които част от вас са били свързани.

- И аз, и Кирил сме били част от „Да, България“. Но в краткото си участие в българската администрация и политика установихме нещо много важно. За да се случват промени е необходимо да имаш много широка обществена подкрепа. Затова решихме, че коалиция със съществуващите политически сили няма да ни я даде, тъй като ние търсим един изключително широк спектър на подкрепа. Да го наречем „център“ или десни политики за леви резултати, което означава, че нашите политики ще бъдат насочени към един много голям спектър от българското население.

- Кога президентът Румен Радев разбра, че ще има политически проект и не може да разчита на Асен Василев и Кирил Петков в този кабинет?

- Това нека те да го коментират, защото аз не съм бил част от разговорите между тях.

- Вече е факт споразумението ви с партия "Волт" и "Следна европейска класа"​, с които подписвате. Кои са тези партии?

- За нас първата и основна цел от момента, в който решихме да създадем политическа сила беше да се явим на първите възможни избори, защото вълната, която видяхме, че назрява в България, под формата на огромно одобрение на служебното правителство, се случва сега.

- Какво знаете за коалиционните си партньори?

- Създаване на нова партия беше технически невъзможно за тези избори така, че ние подходихме към задачата практично. Какво означава това? Да погледнем какви партии има в България, които споделят нашите критерии за почтеност и нашите критерии за липса на изисквания. Нито един от нашите коалиционни партньори няма изисквания за места, няма изисквания за политики.

- Вие, когато погледнахте списъка от 300 партии, как разбрахте, че тези двете отговарят на изискванията ви за почтеност и за липса на изисквания?

- Направихме проверка в рамките на нашите възможности. Това, което е известно за партиите у нас, като тяхна история и партиите, които подбрахме бяха тези, с които успяхме да постигнем договорка и успяхме да останем удовлетворени от това, което намерихме за тяхната политическа история.

- Т.е. вие сте ги търсили?

- Не бих казал. Бих казал, че повечето партии се обърнаха към нас в големи количества.

- Какво значи това?

- Десетки.

- Десетки партии са се обадили за това да бъдат ваши партньори?

- Именно.

- И как точно на изискванията за прозрачност и почтеност отговарят тези две партии? Как може да го гарантирате това нещо?

-Първо – в политиката гаранциите са невъзможни, тъй като нещата са изключително променливи, но от историята, която намерихме, нито една от тях няма съществени проблеми с това, което е правила. Както и техни членове не са били в повече от една формация преди настоящата.

- А Настимир Ананиев?

- Той, доколкото знам, е бил част от „Движение България на гражданите“ преди да направи "Волт", с която влиза в нашата коалиция.

- Той отговаря на вашите изисквания?

- Да.

- Името Георги Манев говори ли ви нещо?

- Доколкото съм запознат е имал някаква свързаност със СЕК, но не мога да твърдя, че знам повече детайли.

- Той е основател. Знаете ли за неговите връзки, за неговата история?

- Проверяваме ги в момента.

- Постфактум?

- Да.

- Знаете ли кой е Димитър Желязков – Очите?

- Мисля, че повечето хора у нас знаят.

- А знаете ли, че с връзките, които е имал, той е бил по някакъв начин част от неговото обкръжение?

- Не зная за такова нещо.

- А известно ли ви е, че т.нар. „морски партии“, особено в района на Бургас, са основна бизнес-партии? Този, характерен за този регион модел, на вас известен ли ви е?

-Също не.

- Вие тръгвате, казвате, че правите проучване, само че една проверка от журналист очевидно открива повече връзки, отколкото вие, при положение, че това ще ви е така наречената "опаковка".

- По-скоро ние трябва да преопаковаме това нещо, доколкото то е двигател на нашето движение, тъй като и двете движения няма да са нито част от политическата платформа, нито част от кандидатите, които ще издигаме. Тоест те ще бъдат избирани по нашите критерии за прозрачност.

- Аз ви разбирам, обаче вие говорите за тези партии, с които се явявате като за опаковката, но и вие като човек от бизнеса знаете, че и опаковката, ако по някакъв начин е наранена, има риск за увреждане на продукта и съдържанието вътре. Притеснявате ли се, търсейки опаковката с тези бързи действия, че няма да увредите продукта вътре?

- Да го кажем така: в кратките срокове, които имахме, това бяха най-добрите опаковки, които намерихме на българския пазар.

- На пазара? Това вид търговия ли е?

- В никакъв случай. Тя не е търговия, това е търговия на идеи, тя е обмен на идеи между избиратели и политически партии. Но при нас е много основен момента, че няма транзакция. Нито една от тях не изисква места и не изисква политики от нас.

- Искам да ви изброя една поредица от събития. Първото: на 18 юли бургаският сайт "Искра" пише, че "президентът Радев се появи изненадващо в Бургас". Наред с областният управител и заместикът му, пак изненадващо, с тях е бил и Константин Бачийски, общинският съветник от "Средна европейска класа". Към него президентът се обръща по име.

Второто събитие: на 7-ми септември "Волт" напуска коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме".

Третото: на 17-ти септември Георги Манев, когото коментирахме, от "Средна европейска класа" обявява, че се оттегля от политиката.

На 20-те септември вие сключвате споразумения с тези партии. Това случайни съвпадения ли са според вас?

- Не мисля.

- Каква е връзката между всички тези събития?

- Нека да не коментираме на този етап. Още малко да базираме отношенията в коалицията и ще излезем с коментар.

- А заявката за прозрачност и откритост?

- Ще я има. Ще я има.

- Каква е ролята на президента в този проект?

- Ролята на президента я няма. Кирил и Асен, ако мога така да се изразя, запалиха факел, че нещата могат да се случат и президентът беше човекът, който им го връчи. Той им позволи те да работят прозрачно и самостоятелно в служебното правителство.

- Току що ми казахте, че има връзка между изброените събития. Президентът е част от тези събития, които ви изброих – срещата му с Бачийски в Бургас.

- Не зная да има някаква връзка между тях. Със сигурност няма връзка между нас и президента. Президентът не определя нашите политики, президентът не назначава наши кандидати и няма нищо общо с "Продължаваме промяната".

- Защо решихте, че искате да се явите самостоятелно на изборите, а не например в коалиция, каквато ви предложиха веднага и от "Демократична България" и Мая Манолова?

- Защото търсим един по-широк консенсус, търсим една центристка позиция, която да обедини и хората, смятащи, че десните политики са важни за успешна икономика и социалната справедливост – едни леви резултати, и правосъдната реформа, за да имаме едно справедливо общество. Това нещо е много трудно да се случи, ако се коалираш със съществуващи сили.

- Кое в програмата, в принципните позиции, в заявките за промени, които правят партиите, които ви предлагат коалиция – "Демократична България" и "Изправи се.БГ!" не съвпада с вашите политически виждания?

- Всяка една от тях е на българския политически спектър в определена посока. "Демократична България" залага изключително много на съдебната реформа. "Изправи се.БГ!" са изключително познати в социалния сектор. Ние искаме да добавим нещо повече в тази картина.

- Но тук се покривате. Имате общи визии.

- Това са неща, за които имаме общи идеи. Това е несъмнено и очевидно. Но извън това, ние имаме и изключително силна икономическа програма и виждания в останалите сектори на икономиката и на цялото българско общество, които ще споделим в нашата програма в идните седмици.

- Казахте, че за коалиционните ви партньори има условие да не искат места в листите. Т.е. представители на двете партии, с които имате споразумения, няма да имат кандидат-депутати във вашите листи. Така ли?

- Те няма да ги изискват. Ние ще прегледаме всеки един кандидат на базата на нашите критерии и ще преценим дали той е подходящ, независимо дали той е наш член, техен член или изцяло независим нов човек.

- Значи вие ще разгледате тяхната банка кадри и от тях ще си харесате или не хора, които имат желание да са депутати?

- Или не. Без значение от тяхната афилиация към момента.

- И биха могли да влязат в листите и техни представители?

- Теоретично би могло, ако преминат нашите критерии за прозрачност.

- Това са 250 души, с които вие трябва да си напълните листите. Как ще ги проверите всичките тези 250 души, като, ето, сега преди малко говорихме и вие казахте, че за вашите коалиционни партньори не сте имали достатъчно време, за да ги проучите. 250 души как ще ги проучите?

-Задачата е изключително трудна, затова приоритетите ще бъдат първо от хората, които вече сме обучили и разпознаваме – 671 от нашите курсове.

- Аз в неделя разбрах за един от тях и той е телевизионен водещ, който е минал през тези курсове.

-670. След което ще добавим кандидати по ред и по места. Няма съмнение, че ще направим основни проверки с тях и много се надяваме на всяко едно парченце информация, които ще ни помогнат да вземем тези решения.

- А как ще ги получавате тези парченца информация?

- От медиите, от публикации, от интернет, всичко е добре дошло.

- Веднага след обявяването на проекта имаше съответно политически реакции. Иво Христов, който в момента е евродепутат, беше съветник на президента Румен Радев, определи Петков и Василев като "политически незрели" и хора, които надценяват възможностите си. Как ще коментирате това?

- За "политически незрели" е технически абсолютно прав. Ние сме политици от 48 часа. "Надценяващи възможностите си" – мисля, че тук ключовата дума е "отбор". Нито един от нас не играе сам, ние играем всички заедно като един отбор и смятаме, че това е нашата сила.

- Да, но разпознаваемите лица във вашия отбор и тези, които пораждат симпатия, са Кирил Петков и Асен Василев. Смятате ли, че личният рейтинг, който имат двамата ваши лидери може да ви донесе реални гласове?

- Смятаме, че личният им рейтинг е това, което ще задвижи проекта напред и гласовете на гласоподавателите ще бъдат, както за тях, така и за отбора зад тях, който постепенно ще им бъде показан.

- Ще ви дам и конкретен пример с Татяна Дончева, която имаше непосредствено преди създаването на "Движение 21" много висок личен рейтинг и след създаването на движението и явяването ѝ на избори като самостоятелен играч, не повтори това, което имаше като личен рейтинг.

- Мисля, че казахте ключовата дума. Самостоятелен играч срещу отборен играч. Когато ние успеем да издигнем нашето движение като един отбор с тези лица отпред, мисля, че резултатът ще говори сам за себе си.

- Тази сутрин пред Нова телевизия Кирил Петков каза, че имате очаквания да получите към 30% от гласовете. На какво се базира тази негова прогноза?

- Мисля, че Кирил Петков може и да е песимистичен, защото очакванията за промяна сред хората са огромни. Дали ние ще успеем да катализираме това, е изключително важно, но ние не сме единствените, всички партии на промяната заедно трябва да имаме управляващо мнозинство в следващия парламент.

- Какво означава скромни? Казвате, че тази цифра е малка?

- Може и да са повече от това.

- Вие, като „Продължаваме промяната“, да сте повече?

- Има такава възможност. Имаме дори такива социологически наблюдения.

- Какво показват Вашите социологически проучвания?

- Не бих искал да показвам.

- Повече от 30%?

-Да.

- Казахте за останалите „партии на промяната“, в кого припознавате Вашите естествени партньори?

- Ние вече ги отбелязахме като движения. Освен това Кирил направи много съществена забележка вчера, че в Народното събрание има хора, които са склонни да мислят за промяната, както от ляво, така и от дясно. От тях има такива, които са и от партиите на статуквото, така че за нас е много важно да ги идентифицираме и постепенно да започнем работата и с тях.

- Изключвате ли възможността за предизборно споразумение с политическите формации, които припознавате като свои партньори?

- Не бих искал на този етап да коментирам. Към момента следизборно споразумение изглежда по-вероятният вариант.

- Т.е. преди изборите няма да влизате в каквито и да е било отношения с другите политически партии?

- Не казах това. Напротив. Смятам, че с много партии е добре да имаме дискусии за политики още преди изборите. Какво искаме да направим в България – искаме ли по-добра икономика, искаме ли съдебна реформа, как тези неща трябва да се случат. Искаме ли сигурност за хората от вдигащите се цени на тока, как това да трябва да се постигне. Тези дискусии могат да започнат още преди изборите.

- Дискусии да, но това нещо ще бъде ли по някакъв начин оформено като документ? Хората да знаят, че ако гласуват за тези няколко на брой партии ще се случи това.

- Нека да видим как напредват въпросните дискусии. Те ще бъдат достатъчно публични, така че всички да могат да ги наблюдават.

- Ще се върна отново на изказването на Иво Христов, който казва, че Петков и Василев се опитват да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет. Според него това няма да предизвика електорална вълна.

- Авторитетът на Кирил и авторитетът на Асен е техен и няма нужда да бъде приватизиран и това е достатъчно добре показано от социологията. Авторитетът на президента също е очевиден и ние го подкрепяме за следващите избори. От там нататък избирателят прави своя избор кой отбор иска да подкрепи, за да управлява страната, на следващите избори.

- Не искам да превеждам думите му, но от тях се разбира, че президентът е този, които е дал старт, който е дал възможност на тях двамата да се изявят. Използвайки го, те в момента спекулират с тази възможност.

- Не мисля, че има някакъв спор дали президентът е дал – той даде старт на служебното правителство и му даде възможност да постигне тези блестящи резултати, оставяйки го без да се намесва в работата му изобщо.

Асен и Кирил постигнаха огромен прогрес, показаха огромни резултати, показаха как може да се управлява открито и смело. Не мисля, че с кредита на доверие, което получават като служебни министри, спекулират, превръщайки го в политически такъв. Те го заслужават напълно.

- Към Вашата коалиция, която е в момента, ще се присъединят ли още политически партии? Вие казахте по време на пресконференцията, че преговаряте вече с по-тесен кръг от 7-8 партии.

- Така е. Преговорите продължават. Нека оставим и тази врата отворена.

- Т.е. би могла да бъде направена по-голяма коалиция?

- Възможно е.

- А какъв ѝ е смисълът, защото на Вас технически Ви трябва регистрацията на една партия, за да се явите на избори. Какъв е смисълът в момента Вие да привличате N на брой малки партии, част от които не можете да проверите?

- Нека го оставим без коментар. Когато приключим преговорите.

- Защо?

- Нашите съображения са да имаме явяване на изборите, което е сигурно, гарантирано и изключително силно. Затова ми се струва, че е възможно да се осланяме на повече от двама коалиционни партньори.

- И каква е електоралната тежест на партиите, с които подписвате?

- Тя би трябвало да дойде от „Продължаваме промяната“. Ние не разчитаме на тях за генериране на допълнителен вот.

- Тогава защо го правите. На Вас Ви трябваше технически една партия.

- Технически да, но практически е желателно, може би, да има и допълнително.

- Защо? Страхувате се от нещо ли?

- Нека оставим за финал.

- Ето го финала, ние свършваме след малко.

- Финалът на регистрацията. Нека тогава коментираме.

- Притеснявате се, че можете да бъдете излъгани?

- Не мисля. Това е част от процеса.

- Вие регистрирали ли сте си името?

- Мисля, че го регистрирахме вече.

- Защото Настимир Ананиев е известен с това, че беше регистрирал марката „Реформаторски блок“. С това ли са Ви свързани притесненията?

- Не. Марката е регистрирана вече и тя няма връзка с Настимир Ананиев.

- Опитвам се да разбера с какво са Ви свързани мотивите.

- Историята на българската политика е достатъчно богата на различни неща, които са се случили и за нас е важно практически, че ще е сигурно, че ще се явим на следващите избори.

- Разглеждайки самостоятелно партиите, които взимате, при тях няма такава, която сама по себе си да генерира повече от 4%. Т.е. какъв е смисълът. Въпреки, че „Средна европейска класа“, пак да Ви кажа, бяха коалиция с Патриотите. Също така бяха дали своята регистрация на Емил Димитров, известен като „Емо Фаса“ в Етрополе, за да стане общински съветник. Малко по-късно той стана депутат от ГЕРБ. Т.е. това е нещо, което тези партии правят. Каква е Вашата логика?

- Нашата логика, още веднъж, е да осигурим явяване на „Продължаваме промяната“ на следващите избори.

- Коя ще е партията, чиято регистрация ще използвате? В момента имате две.

- Ние виждаме „Продължаваме промяната“, нека завърши процесът.

- Но в ЦИК кой ще влезе, кой ще подпише. С документите на коя от двете партии, с които в момента сте в коалиция?

- Най-вероятният кандидат в момента е "Волт".

- С тази партия ще се явите с документите пред ЦИК?

- Така изглежда към момента.

- За финал – разбрахме, че през следващата седмица предстоят разговори. Има ли вече някаква яснота за това кога започват да се случват и кой ще е първият?

- Не мисля, че имаме график все още, доколкото знам работим по въпроса.

- Асен Василев с кого преговаря в момента?

- Не знам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG