Връзки за достъпност

Извънредни новини

Представители на туристическия бранш искат правителството да стимулира ваксинацията


Срещата се проведе в Министерски съвет на 23.09.2021 г.
Срещата се проведе в Министерски съвет на 23.09.2021 г.

През следващите 10 дни правителството ще потърси възможности за стимулиране на ваксинацията в България, за да се привлекат повече международни туристи. За целта ще бъдат използвани средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет. Идеята е дошла от представители на туристическия бранш по време на среща с премиера Стефан Янев и служебния кабинет, която се проведе в четвъртък.

"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

По думите й целта е да се достигне това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора.

След 10 дни отново ще се направи среща с представители на бранша, а дотогава министерството на туризма ще помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната, каза още Балтова.

Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от сертификати, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти.

Третото нещо, около което са се обединили присъстващите на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г.

След срещата пред журналисти председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов каза, че в рамките на следващите 10 дни ще се направят срещи и с новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40.

"Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", каза Алибегов.

Той посочи, че в следващите дни те ще депозират предложенията си в министерството на туризма, като ще се осланят на европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да заработи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова оцени възможността да се проведе тази среща като сигнал за съпричастност и подкрепа към туристическия бизнес от страна на българското общество.

Според нея ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж. Затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани.

В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG