Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напрежението между Сърбия и Косово продължава. Опожарена е общинска сграда


Протестиращите блокираха ключови гранични пътища.
Протестиращите блокираха ключови гранични пътища.

Полицията в Косово съобщи, че два офиса на косовското вътрешно министерство са нападнати на 25 септември. Атаките са се случили в област Зубин Поток в северната част на страната.

Според властите извършителите са от етнически сърби, които живеят в близост до граничните пунктове. От повече от седмица те протестират, блокирайки границата, срещу нова забрана на правителството в Косово, с която се забранява влизането в страната на автомобили със сръбски номера.

Центърът за регистрация на превозни средства на министерството на вътрешните работи в Зубин Поток беше опожарен, се казва в съобщение на косовската полиция.

По информация на властите пожарът е повредил приземния етаж на сградата и се смята, че е засегнал офисите на МВР, както и библиотеката на местния Дом на културата.

"В близкия град Звечан, две гранати бяха хвърлени по Центъра за гражданска регистрация в сградата на общината, но не експлодираха“, съобщават властите. Няма данни за жертви.

Премиерът на Косово Албин Курти обвини Сърбия в "насърчаване и подкрепа" на атаките срещу Косово.

"Сърбия използва косовски граждани, за да предизвика сериозен международен конфликт ", каза Курти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG