Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предложи компенсации за засегнатите от високите цени на електроенергията


Стефан Янев заяви, че компенсациите ще бъдат изплатени от "свръхпечалбата" на производителите, генерирана в периода на високи цени на електроенергията

Правителството предлага дългосрочни и краткосрочни мерки за овладяването на цените на електроенергията и компенсация за пострадалите бизнеси. Това стана ясно по време на брифинг служебния премиер Стефан Янев в понеделник.

В средата на лятото цената за електрическата енергия на борсовия пазар в България достигна до рекордни размери, което постави редица бизнеси в затруднено положение. В рамките на няколко седмици цените постепенно намаляха и достигнаха до едни от най-ниските нива в Европа.

По думи на Янев Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), министерствата на енергетиката и финансите и Българската енергийна борса са разработили план за компенсации за засегнатите от високите цени бизнеси. Правителството предлага компенсации от по 50 лв. за мегаватчас, които да бъдат изплащани за последното тримесечие на 2021 г. и първото полугодие на 2022 г. Средствата ще дойдат от генерираните „свръхпечалби“ на производителите в последните седмици и очакваните такива през следващите месеци.

„Надяваме се новият парламент да се заема с този въпрос и да актуализира бюджета за декември“, каза Янев и подчерта, че компенсациите за 2021 г., както и тези за 2022 г. ще бъдат заложени от служебното правителство, но няма как да минат без гласуване в пленарна зала, защото са обвързани с държавния бюджет.

Като дългосрочни мерки за овладяване на цените от кабинета предлагат залагане на „по-гъвкава общоевропейска политика“ по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или за намаляване на тежестта на въглеродните емисии, които се калкулират в цената на енергията.

От друга страна министерството на финансите и енергийната борса предлагат създаване на Клирингова къща. По думите на Стефан Янев това е механизъм, който да работи за балансирането на интересите на производители, търговци и клиенти на електрическа енергия.

Друга от мерките, които предлагат от правителството, е засилване на регулаторния контрол на КЕВР по отношение на влиянието му върху целия борсов пазар, свързан с издаване и прекратяване на лицензи, необходими санкции при нарушаване на правила и други. Ще бъдат въведени и корекции за правилата за работата на енергийната борса и методиката за образуване на цената. Временно ще бъдат преустановени и финансовите гаранции, които са използвани в някои видове сделки за енергийна енергия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че по отношение на битовите потребители увеличение на цената за бита и отоплението не се предвижда поне до началото на 2022 г.

По време на пресконференцията министър-председателят подчерта, че стратегията в енергетиката на държавата е или остаряла или не е много адекватна и призова за започване на преговори от всички експерти и заинтересовани страни по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG