Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работодателите поискаха оставки в БЕХ и енергийното министерство заради скъпия ток


Служебният премиер Стефан Янев, министрите Гълъб Донев и Андрей Живков се срещнаха с работодателски организации
Служебният премиер Стефан Янев, министрите Гълъб Донев и Андрей Живков се срещнаха с работодателски организации

Няколко от най-големите работодателски организации в България поискаха оставката на ръководствата на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ТЕЦ "Марица Изток 2".

Причината за това е високата цена на електроенергията в страната, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща с представители на служебното правителство в Министерския съвет.

"Искаме анализ на Електроенергийния системен регулатор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК) и след такъв анализ, логичното е те също да подадат оставки. Управлението на предлагането се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на бизнеса, на тези, които пълнят бюджета", каза Велев и добави, че в случая не става въпрос само за "некадърност, но и зла умисъл".

По думите му на пазара се предлагат по-големи количества енергия на високи цени, за да се създава изкуствено дефицит.

От своя страна служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза, че ще бъде направено всичко възможно, за да се успокоят цените на пазара, но подчерта, че проблемите, които са довели до "изкривяване" на пазара, не са от скоро. По думите му, за да се справят с кризата, от министерството лично са поели управлението на ТЕЦ 2 на "Марица Изток", който "не е работил така през последните години".

Живков изтъкна още, че е готов да подаде оставка, но добави, че настоящият екип в министерството е свършил много работа за краткото време, в което е във властта.

"Високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес, частното предприемачество и в онези енергоемки производства, в които това до голяма степен се отразява в цената на крайния продукт и го прави потенциално неконкурентоспособен", каза по време на срещата с бизнеса служебният премиер Стефан Янев.

През последните седмици цената на електроенергията в България достигна рекордни стойности в историята на търговията на ток. Цените надвишиха с над 50% стойностите в Германия, Италия, Франция и Австрия, а това оказа най-голямо въздействие върху производството и бизнеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG