Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Еврохолд" вече е собственик на българските активи на ЧЕЗ


Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов
Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов

„Еврохолд България“ придоби активите в България на чешката енергийна група ЧЕЗ, съобщиха двете компании в прессъобщения. Стойността на сделката е 335 млн. евро.

Сделката беше завършена повече от две години след като публичният холдинг изрази намерение да купи българските активи на ЧЕЗ.

Първоначално сделката беше блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че ще наруши конкуренцията на пазара и ще доведе до „установяване или засилване на господстващото положение на обединената група“. След това обаче страните по сделката обжалваха и получиха разрешения от регулаторите да я осъществят.

Преди една година името на „Еврохолд“ се появи в записи на глас, напомнящ този на тогавашния премиер Бойко Борисов. Той се чуваше да казва на събеседника си да „раздуе“ проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг.

„Раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“, се чува в записа.

Придобиването на седемте дружества на ЧЕЗ Груп в България от „Еврохолд“ е осъществено чрез фирмата Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на „Еврохолд“. Чрез тази сделка, който според фирмите е най-голямата в енергийния сектор на България за последните 17 години, „Еврохолд“ влиза в сектора на електроразпределението. Досега бизнесът на компанията беше в застраховането и енергийните продажби, припомня „Капитал“.

Според изчисленията на компанията с придобиването на българските активи на ЧЕЗ тя ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6000 служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Чешката електроразпределителна група направи два опита да продаде бизнеса си в България през последните години. Първият кандидат за купувач беше фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова. КЗК блокира сделката с аргумента, че компанията купувач има слънчеви електроцентрали и сделката би довела до засилване на позициите ѝ на енергийния пазар. След това започнаха предоговорите на ЧЕЗ с „Еврохолд“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG