Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специализираната прокуратура започна проверка за цената на тока за бизнеса


courthouse, palace of justice, Sofia, Bulgaria
courthouse, palace of justice, Sofia, Bulgaria

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнал, свързан с рязкото увеличаване на цените на електроенергията за промишлеността. Това беше съобщено от говорителя на институцията Христо Кръстев.

От съобщението става ясно, че документи са изискани от Министерството на енергетиката (МЕ), Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Българската независима енергийна борса (БНЕБ). По случая работят и от ДАНС.

Прокуратурата е сезирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците КРИБ в България (КРИБ).

Преди седмица част от тези организации поискаха оставката на ръководството на МЕ и БЕХ, както и на това на ТЕЦ "Марица Изток 2" заради рекордните цени на тока. Това се случи по време на среща с представители на служебното правителство и министър-председателя Стефан Янев.

Тогава те отправиха обвинения, че институциите изкуствено създават дефицит на пазара чрез предлагане на по-големи количества електроенергия на по-високи цени.

Преди дни цената на електроенергията в България достигна рекордни стойности в историята на търговията на ток. Тя надвиши с над 50% стойностите в Германия, Италия, Франция и Австрия, а това оказа най-голямо въздействие върху производството и бизнеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG