Връзки за достъпност

Извънредни новини

Певецът Ар Кели беше признат за виновен в сексуални престъпления


Певецът Ар Кели идва в съдебната зала в Чикаго през 2019 за делото, по което беше обвиняем за детска порнография. Тогава Кели беше оправдан.
Певецът Ар Кели идва в съдебната зала в Чикаго през 2019 за делото, по което беше обвиняем за детска порнография. Тогава Кели беше оправдан.

Американският певец Ар Кели беше признат за виновен в сексуални престъпления, извършвани в продължение на повече от 20 години. Решението беше взето единодушно от съдебните заседатели във федералния съд в Бруклин.

Ар Кели, чийто шлагер I Believe I Can Fly е отличен с Grammy, е използвал своята известност, за да прелъстява жени и непълнолетни момичета, да ги лишава от свобода, да ги подлага на унижения и да ги принуждава към секс, реши журито. Той е извършвал трафик на жени между различни щати на САЩ, произвеждал е детска порнография и е отвличал хора. Подправил е документите за самоличност на 15-годишно момиче, с което незаконно е сключил брак.

Делото срещу Ар Кели продължи близо 6 седмици и в него бяха изслушани показанията на 9 жени и двама мъже. Някои от тях свидетелстваха, че са били деца, когато са станали жертви на певеца.

Ар Кели е един от най-известните обвиняеми за сексуални престъпления, откакто движението за защита на жените #MeToo набра популярност в САЩ. Той е и първият чернокож с такава присъда, срещу когото са давали показания чернокожи жени. Присъдата му ще бъде обявена на 4 май. Очаква се той да бъде осъден на доживотен затвор, пише Ройтерс.

Решението на съда в Бруклин идва 13 години след като певецът беше оправдан в дело за детска порнография в щата Илинойс. В понеделник адвокатът му призна, че и този път Ар Кели е очаквал оправдателно решение. Според защитата делото е било пълно с противоречиви показания.

Кели е подбирал жертвите си измежду свои фенове в публиката или сред певици, които са мечтаели за кариера. Някои от тях после са били заключвани за дни, лишавани от храна и вода, понякога дрогирани, принуждавани да наричат певеца „татко“ и изнасилвани. Мениджърите и охраната са съдействали за извършването на тези престъпления.

Повечето от показанията, дадени в съда, вече са познати на публиката от документалния филм „За оцелееш след Ар Кели“ (Surviving R. Kelly), който излезе през 2019 г.

Извън процеса, приключил в понеделник, срещу Кели е заведено ново дело за детска порнография в Чикаго, както и дела за сексуални престъпления в Илинойс и Минесота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG