Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безразсъдно решение". Как Унгария и Украйна се скараха заради руския газ


Унгарски работници проверяват налягането по газопровод във Вечеш, Унгария. Снимката е илюстративна.
Унгарски работници проверяват налягането по газопровод във Вечеш, Унгария. Снимката е илюстративна.

Те си разменят обвинения, привикват посланици, медиите им кипят от възмущение. В средата на всичко е руският газ, както и пътят му, който ще минава през България.

Те са Унгария и Украйна. В понеделник правителството на Виктор Орбан подписа нов договор с „Газпром“, който заобикаля Украйна.

Какъв е този договор

Договорът между Унгария и руската енергийна компания „Газпром“, който предизвика силната реакция на Украйна, беше подписан в понеделник. Двете страни се договориха за условията още в края на август.

Споразумението влиза в сила на 1 октомври и е със срок от 15 години. „Газпром“ ще внася 4,5 млрд. куб. м природен газ годишно, като 1 млрд. куб. м от тях ще стигат до страната през Австрия, а други 3,5 млрд. куб. м през Сърбия. Договореното количество представлява близо половината от годишно изразходвания природен газ в Унгария.

Цената, за която са се споразумели двете страни, не беше официално оповестена. В понеделник обаче унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че потребителите на дребно ще продължат да плащат „една от най-ниските цени“ за природен газ в цяла Европа. По думите му новите условия са „много по-изгодни, отколкото бяха съгласно изтичащото споразумение от 1995 г.“.

Да отопляваш домове с политически резолюции

За Киев обаче сделката се равнява на загуби в размер от милиони долари. Ако руските доставки заобикалят Украйна, страната няма да получава приходите от транзитни такси, които са от ключово значение за украинската икономика. През 2020 г. Украйна получи общо 2,1 млрд. долара от транзита на руския газ.

Според украинските власти сделката представлява „едно чисто политическо, икономически безразсъдно решение“, което със сигурност ще доведе до влошаване на украинско-унгарските отношения.

„Доставките на газ, заобикалящи Украйна, застрашават нашата национална сигурност и енергийната сигурност на Европа“, се казва в изявление на украинското външно министерство. Оттам казаха също, че ще предприемат „решителни мерки, за да защитят националните интереси на Украйна“, без да уточняват за какви точни действия става въпрос.

„Гледаме на опита на Украйна да спре сигурните доставки на газ за Унгария като погазване на държавния ни суверенитет“, отговори на обвиненията унгарският външен министър Петер Сиярто на страната и обвини Киев в намеса във вътрешните работи на Унгария.

„[Европейската] консумация на природен газ няма да намалее, нито пък ще намалее ролята на „Газпром“, каза още Сиярто.

Унгарският външен министър Петер Сиярто по време на изявлението си след сключването на договора, 27 септември 2021
Унгарският външен министър Петер Сиярто по време на изявлението си след сключването на договора, 27 септември 2021

„За Унгария енергийната сигурност е въпрос на суверенитет и икономика, а не на политика. Не можеш да отопляваш домове чрез политически резолюции“, допълни той.

Какво означава новият договор за България

Природният газ за Унгария ще пристига по тръба, свързваща „Турски поток" с унгарската газова мрежа. Това означава, че голяма част от доставките ще минават и през България, по продължението на „Турски поток“ през страната.

Според информация от Министерството на енергетиката, получена по-рано от Свободна Европа, от 1 октомври резервираният капацитет на продължението на „Турски поток“ през България ще се увеличи три пъти.

Според оповестените планове точно на 1 октомври в България ще започне да работи новата компресорна станция „Нова Провадия“, която ще позволи нужния транзит.

Какво ще предприеме Украйна

Украйна вече обяви, че ще предприеме действия, за да попречи на осъществяването на споразумението между Унгария и „Газпром“. Украинските власти смятат да се допитат до Европейската комисия за това дали договорът отговаря на европейските правила.

Към момента от Европейската комисия не са коментирали сделката.

Преди дни обаче европейски депутати поискаха Брюксел да разследва действията на „Газпром“ на газовия пазар в Европа и да провери дали те не са довели до големия ръст на цените в последните месеци. Според данни, цитирани от Ройтерс, от началото на годината досега природният газ в Европа е поскъпнал с 250%.

XS
SM
MD
LG