Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ню Йорк уволнява здравни работници, които отказват да се ваксинират


Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл се появи с медальон, на който пише "Ваксинирана".
Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл се появи с медальон, на който пише "Ваксинирана".

Болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да отстраняват от работа здравни работници, които не спазват заповедта за задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такова задължение имат и учителите в щата.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че болниците в града все още не изпитват сериозни затруднения от липса на персонал. Отделни здравни заведения отлагат плановите операции.

Властите в Съединените щати увеличават натиска към все повече социални групи да си поставят ваксина. Преди месец щатът Ню Йорк издаде заповед, че всички здравни работници трябва да си поставят поне първа доза от ваксината до 27 септември.

От общо 43 хиляди служители в 11-те обществени болници в град Ню Йорк, близо 5 хиляди не са ваксинирани. 95 на сто от медицинските сестри са вече ваксинирани.

Губернаторката Кати Хокъл
Губернаторката Кати Хокъл

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл каза, че е готова да се обърне към Националната гвардия и към здравни работници от други щати, за да запълни местата на неваксинираните.

Болниците в целия щат имат 450 хиляди служители, от които само 16 на сто не са напълно ваксинирани. Освободените здравни работници нямат право да получават обезщетение след уволнението си, освен ако не представят медицински документ, че ваксината е противопоказна за тях.

Изискване за задължителна ваксинация е въведено за федералните служители. Много частни компании също поставиха такова условие пред работещите в тях.

Авиокомпанията Юнайтед еърлайнс поиска още в началото на август от всичките си служители в САЩ да се ваксинират. Във вторник компанията съобщи, че е готова да уволни 593-ма души, които не са представили доказателство, че са имунизирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG