Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Русе оправда Пламен Бобоков за държане на нерегистрирани археологически обекти


Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева
Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева

Бизнесменът Пламен Бобоков беше признат за невинен по последното му повдигнато от прокуратурата обвинение – за това, че е държал нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство. Това съобщи в сряда адвокатката му Ина Лулчева пред Свободна Европа.

Става въпрос за 48 върхове от стрели и 2 – от копия, които бяха намерени през миналата година в къщата на бизнесмена в Русе, която по думите на Лулчева той не обитава от 12 години.

Мотивите за оправдателната присъда на Бобоков все още не са готови, но адвокатката му предполага, че основната причина за падналото обвинение е, че по делото не е било установено дали клиентът ѝ е знаел за съществуването на обекти в къщата.

Лулчева добави, че според назначената по казуса съдебно-археологическа експертиза тези 50 железни върхове от стрели и копия нямат историческа и културна стойност. Вещите лица са потвърдили, че подобен тип обекти съществуват и могат да бъдат открити на територията на цяла Европа и Евразия.

Лулчева добави, че по делото не е било установено дали тези обекти представляват национално богатство, тъй като условието е да са били открити на територията на България, а в случая няма данни къде са били намерени.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

Това обвинение беше повдигнато срещу Бобоков през миналия ноември, само ден, след като двамата с брат му Атанас дадоха интервю пред бТВ, в което повториха твърдението си, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността на разследващите срещу тях. Пламен Бобоков обяви това още в края на септември 2020 г. пред Свободна Европа.

От края на май миналата година двамата братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и накрая беше освободен срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и 10 000 лв.

През юли 2020 г. Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов е предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не е можел да се сдобие правоморено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG