Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия издаде заповед за арест на главния редактор на разследващия сайт Инсайдър


Роман Доброхотов
Роман Доброхотов

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е издадена заповед за арест на известния разследващ журналист Роман Доброхотов, главен редактор на сайта Инсайдър, който наскоро бе добавен към спорния списък на Кремъл за „чуждестранни агенти“.

Електронното издание участваше в серия международни разследвания за ролята на агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) в редица събития в Европа, сред които отравянията на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев през 2015 г. в София и бившия руски довен агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри.

Според изявлението на ФСБ от 30 септември Доброхотов е обвинен в незаконно преминаване на границата с Украйна през август, „заобикаляйки установените контролно-пропускателни пунктове“. От службата добавят, че журналистът е изправен пред наказателно преследване и е зплашен от присъда до две години затвор.

По-рано в четвъртък Инсайдър съобщи, че служители на ФСБ са претърсили московския апартамент на Доброхотов и този на родителите му, който се намира в съседство. Адвокатът на Доброхотов – Юлия Кузнецова, потвърди пред сайта, че обиските са били проведени като част от разследване за „незаконно преминаване на границата“.

Междувременно самият Доброхотов написа в туитър, че ФСБ е конфискувала компютрите и телефоните на родителите му и те ще бъдат разпитани. През юли, само няколко дни след като Инсайдър беше поставен в списъка с „чуждестранни агенти“, полицията претърси апартаментите на Доброхотов и родителите му.

Тогава паспортът на Доброхотов е конфискуван, но той все пак успява да напусне страната и в момента е в чужбина. Съпругата и децата му все още са в Москва. Полицията тогава заяви, че претърсванията са част от разследване, започнало по искане на холандския журналист Макс ван дер Верф, който обвинява Инсайдър в клевета.

Адвокатът на Ван дер Верф – Сталина Гуревич, каза тогава, че нейният клиент съди Доброхотов, обвинявайки го в публикуване на фалшива информация, че холандският журналист има връзки с ГРУ.

Ван дер Верф е известен със своите статии, отхвърлящи заключенията на международните следователи, че малайзийският полет MH17 е свален през 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур от руска ракета земя-въздух „Бук“, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тогава загинаха всички 298 пътници и екипаж на борда на самолета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG