Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Исторически ден". Идва ли краят на маларията


Деца в Гана. Снимката е архивна. Гана е една от трите африкански държави, в които СЗО организира пилотно ваксиниране на децата срещу малария. В сряда СЗО препоръча ваксинирането да обхване всички страни на континента, в които е разпространена маларията.
Деца в Гана. Снимката е архивна. Гана е една от трите африкански държави, в които СЗО организира пилотно ваксиниране на децата срещу малария. В сряда СЗО препоръча ваксинирането да обхване всички страни на континента, в които е разпространена маларията.

Става твърде бавно, но все пак става. Децата в Африка ще бъдат ваксинирани с единствената засега одобрена ваксина срещу малария. В сряда Световната здравна организация (СЗО) одобри препарата и масовата му употреба може да започне.

Ваксината ще може да предпази само до 30% от тежко протичане на болестта, но колкото и малък да изглежда този процент, той се равнява на живот за десетки хиляди.

През 2019 маларията е отнела живота на 386 000 жители на Африка. 260 000 от тях са били деца.

Какво е маларията

Маларията е инфекциозно заболяване, причинено от паразити и разпространявано чрез ухапване от комари. В началото на 20-и век то съществува и в Европа, но днес 94% от всички случаи на малария в света са регистрирани в Африка.

Симптомите на болестта са втрисане, повръщане, висока температура и изпотяване, които протичат в рамките на повтарящи се маларийни пристъпи. Децата под 5-годишна възраст са най-уязвими и смъртните случаи от малария са най-често срещани сред тях.

Масово използваните предпазни средства са три - лекарство, което би могло да убие паразита, мрежи за комари и препарати против ухапвания.

Деца играят с гуми в Конго, декември 2018 г.
Деца играят с гуми в Конго, декември 2018 г.

Хората успяват да създадат имунитет срещу маларията само след дълги години на повторни преболедувания. Но дори и тогава имунитетът намалява само рисковете от тежко протичане на случаите.

Паразитите на маларията са повече от сто. Единствената ваксина, която съществува в момента, се бори само с един от тях - Plasmodium falciparum. Той е и най-смъртоносният и най-разпространеният в Африка.

Ваксината

Ваксината RTS,S, известна с търговското си име Mosquirix, беше одобрена от европейския регулатор през юли 2015 г. Това беше предшествано от десетилетия на неуспешни опити да се създаде подобен медикамент. В началото на 21-и век започнаха клинични изпитания на препарата в седем африкански държави.

През 2016 г. СЗО започна пилотно да имунизира деца в три страни на континента - Малави, Гана и Кения. Това включи доставката на 2,3 млн. дози.

Mosquirix се прилага четирикратно, за да е завършен имунизационният цикъл.

Медицинска сестра поставя ваксина на деца в Кения в рамките на пилотен проект на СЗО, 2019 г.
Медицинска сестра поставя ваксина на деца в Кения в рамките на пилотен проект на СЗО, 2019 г.

"Това е ваксина, разработена в Африка от африкански учени, и ние много се гордеем с това", каза в сряда Тедрос Гебрейесус, генералният директор на СЗО. Той определи деня като исторически.

Медикаментът е максимално ефикасен, ако се прилагат и други две предпазни средства - пръскането против комари и използването на мрежи.

Ваксината Mosquirix е разработена от британската GlaxoSmithKline, която се е ангажирала с производството на 15 млн. дози годишно до 2028 г. Те се добавят към вече дарените на СЗО 10 млн. дози. Цените, определени от компанията, са производствената цена, увеличена с до 5%.

Изследване на пазара, цитирано от Ройтерс, сочи, че за да се обхванат децата от рисковите страни в Африка до 2030 г., ще бъдат необходими от 50 до 110 млн. дози годишно. Това е и най-трудната част в осъществяването на целия план, защото ваксините са предвидени за най-бедните райони в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG