Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Достатъчно ясно". Карадайъ защити Пеевски за "Досиетата "Пандора"


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ защити в петък бившия депутат на движението Делян Пеевски по повод разкритията за него в международното разследване "Досиетата "Пандора".

Българският партньор в разследването – Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD), публикува във вторник подробна информация за връзките на бившия народен представител с три офшорни дружества. Данни, които до този момент той не е декларирал никога, въпреки че става въпрос за времеви периоди, в които е бил длъжен да го направи като действащ член на парламента.

От своя страна Пеевски определи изнесената информация като "невярна". Според него "въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано".

На въпрос дали ДПС ще ревизира отношението си към бившия депутат, Карадайъ отговори, че казаното от Пеевски по случая е "достатъчно ясно".

"Ние декларираме онова, което притежаваме като юридическо лице, а не съдържанието на юридическите лица", добави лидерът на ДПС, цитиран от БТА.

Ден, след като името на Пеевски се появи в най-голямото изтичане на тайни документи за офшорни сметки и дружества на стотици политици и милионери, той беше повикан в ДАНС. От агенцията заявиха единствено, че извършват проверка "относно твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони".

"Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации", добавиха оттам.

В четвъртък сайтът BIRD съобщи за още един български политик, който не е декларирал офшорна фирма. Става дума за Николай Младенов, бивш министър на отбраната и министър на външните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG