Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветомир Найденов излиза от българския списък по "Магнитски"


Цветомир Найденов
Цветомир Найденов

Бизнесменът и съсобственик на фирмата за онлайн залагания „Ефбет“ Цветомир Найденов трябва да бъде изваден от българския списък, съставен от финансовото министерство, след като САЩ наложиха на трима българи санкции по глобалния закон „Магнитски“. Това е разпоредил в свое определение Върховният административен съд (ВАС), съобщи в петък правният портал „Лекс“.

Списъкът беше обявен на 15 юни, за да улесни държавните дружества да ограничат съвместната работа с бизнесите, които потанциално могат да провокират нови американски санкции. В него влязоха хора и компании, работили през последните 5 години с наказаните по „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и техни фирми.

Цветомир Найденов оспори пред съда вкарването на бизнеса му в българския черен списък. Сега ВАС уважава искането му, приемайки, че той е представил категорични доказателства, че от близо две години е прекратил отношенията си с Васил Божков.

„Жалбоподателят представя доказателства и аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“, посочват върховните съдии Йордан Константинов, Бисер Цветков и Петя Желева.

Те мотивират решението си и с факта, че ДАНС не разполага с преписка, въз основа на която Цветомир Найденов е включен в списъка. Според ВАС тези обстоятелства са достатъчни, за да бъде изваден бизнесменът от списъка на финансовото министерство. Определението на съда е окончателно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG