Връзки за достъпност

Извънредни новини

Си Дзинпин поиска обединение между Китай и Тайван


По повод желанието за независимост на Тайван Си Дзинпин заяви, че "тези, които забравят наследството си, предават родината и че търсенето на отделяне ще доведе до недобър край"
По повод желанието за независимост на Тайван Си Дзинпин заяви, че "тези, които забравят наследството си, предават родината и че търсенето на отделяне ще доведе до недобър край"

Президентът на Китай Си Дзинпин призова за „обединение с мирни средства“ между страната му и Тайван. По думите му подобно действие ще бъде в полза на „цялата китайска нация“, съобщи ДПА.

Изказването на китайският лидер идва в момент на изострени отношения между Пекин и Тайпе. До това се стигна, след като от началото на октомври над 150 пъти китайски самолети навлязоха във въздушното пространство на тайванците.

Тайван, чието официално име е Република Китай, е управлявана от независимо правителство от 1949 г., когато китайски националисти бягат на територията на острова след загубата във войната с комунистите на Мао Цзедун.

„Сънародници от двете страни на Тайванския проток трябва да застанат на правилната страна на историята и да осъществят пълното обединение на Китай. Тези, които забравят наследството си, предават родината и търсенето на отделяне от страната ще доведе до недобър край“, каза Си по повод желанието на Тайван да запази независимостта си.

Без изрично да посочва САЩ, китайският лидер отправи предупреждение към външна намеса и подчерта, че „въпросът Тайван“ е изцяло вътрешен. Вашингтон официално не поддържа дипломатически отношения с Тайпе, но има приет закон, с който се задължава да предостави на островната страна възможност да се отбранява. В него се включват продажба на оръжие и военно присъствие.

В петък стана ясно, че американска подводница се е сблъскала с неидентифициран обект в Южнокитайско море, където Китай има големи териториални претенции. Инцидентът не доведе до жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG