Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мисълта на Си Дзинпин" ще се изучава в училищата в Китай


Реч на президент Си Дзинпин се излъчва на огромен екран в Пекин
Реч на президент Си Дзинпин се излъчва на огромен екран в Пекин

Китай въвежда политическата идеология на китайския президент в националната си учебна програма, съобщава Би Би Си.

Учениците в по-горните класове ще изучават "Мисълта на Си Дзинпин", което ще им помогне да установят марксистки убеждения. Това се казва в новото ръководство на Министерството на образованието.

Идеологията ще бъде интегрирана в образователната система от основното образование до университета. Това е поредното усилие на Си Дзинпин да затвърди ролята на управляващата Китайска комунистическа партия в различни области на обществото.

Обновената учебна програма има за цел "да култивира строителите и наследниците на социализма с всестранна морална, интелектуална, физическа и естетическа основа", се казва в изявление на образователното министерство.

През 2018 г. властите в Китай вписват Идеологията на Си Дзинпин в конституцията. Оттогава тя се изучава в някои университети и младежки политически организации.

"Мисълта на Си Дзинпин" има 14 основни принципа, които подчертават комунистическите идеали. Също така има развити идеи и за "пълна и дълбока реформа", "хармоничен живот между човека и природата", "абсолютната власт на партията над народната армия" и други, припомня Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG