Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК: Гласуването на изборите ще бъде с една машина и с една карта


След вота избирателите ще получават една или две бележки, в зависимост от това дали са решили да участват само в един, или в двата вида избори
След вота избирателите ще получават една или две бележки, в зависимост от това дали са решили да участват само в един, или в двата вида избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на изборите на 14 ноември, които ще бъдат и президентски, и парламентарни, ще се гласува на една машина и с една карта. Срещу вота си избирателят ще получава една или две разписки, в зависимост дали е гласувал за единия, или за двата вида избори.

Темата за начина, по който ще се гласува на изборите „2 в 1“ от седмици предизвиква разногласия между партиите.

Всеки гласуващ ще има възможност да посочи дали иска да гласува само за президент, само за народни представители или и на двата вида избори.

След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да прегледа и евентуално промени избора си.

В случай, че три минути след началото на гласуването избирателят не извършва никакви действия, ще бъде подсещан с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

Машинният вот предизвика много полемики след края на изборите през юли и обявяването на резултатите. Тогава от ГЕРБ обявиха, че, особено на вота в чужбина, „са пипали машините“, с което са променили резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG