Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка заради корупционен скандал


Себастиан Курц
Себастиан Курц

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка, съобщиха световните медии. Събитието дойде докато срещу него тече разследване за корупционни практики.

Преди дни прокуратурата му повдигна обвинение за това, че е използвал публични средства, за да плаща за положително медийно покритие. По-конкретно става въпрос за „ресурси на финансовото министерство“, които са насочени за изготвяне и публикуване на частично манипулирани проучвания на общественото мнение. Това се е случило в периода 2016 – 2018 г.

Заради разследването австрийската прокуратура претърси офиси в сградата на правителството, финансовото министерство и управляващата партия.

„Моята страна е по-важна от мен самия“, каза той, след като обяви, че подава оставка, за да запази управляващата коалиция, оглавявана от Австрийската народна партия (АНП). Самият Курц засега запазва позицията си на лидер на партията, която отрича всички обвинения срещу него.

Временно начело на правителството ще застане външният министър на Австрия от АНП Александър Шаленберг. Остава неясно колко дълго ще може да просъществува управлението, в което АНП се коалират със Зелената партия, която вече обяви, че ситуацията застрашава целостта на кабинета.

Курц беше канцлер за втори мандат, който започна през 2020 г. Предишният му кабинет падна от власт, след като коалицията му с крайно дясната Партия на свободата се разпадна заради скандала „Ибиса гейт“.

По време на този мандат пък избухна още един скандал, който също стана обект на разследване на прокуратурата. Тогава Курц и още няколко ключови фигури от кабинета му бяха уличени в раздаване на постове в държавни компании на техни приближени. Канцлерът беше разследван за по подозрение в даване на неверни показания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG