Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата в Австрия разследва Себастиан Курц по подозрения в неверни показания


Себастиан Курц
Себастиан Курц

Прокуратурата в Австрия започна проверка срещу канцлера Себастиан Курц по подозрение в даване на неверни показания за корупционен скандал, съобщи Ройтерс.

Съмненията са свързани с твърденията на канцлера пред парламентарната комисия, която разследва т. нар. афера „Ибиса“, довела до падането от власт на предишния кабинет на Курц.

За проверката съобщи първо самият Себастиан Курц на пресконференция в сряда. Той отрече да е отговорен да даване на лъжливи показания. „Знаех, че има законово изискване да казвам истината пред комисията и затова, разбира се, винаги отговарях на въпросите честно“, каза той.

Ако австрийската прокуратура повдигне обвинения на канцлера и ако той бъде осъден, наказанието е до три години затвор. Освен срещу него, проверка се води срещу ръководителя на кабинета му Бернхард Бонели.

Прокурорската проверка е свързана с показанията на Курц пред комисията, която разследва скандала с публикуването на видео, уличаващо високопоставен политик в корупция. Става дума за тогавашния вицеканцлер и коалиционен партньор на Курц Хайнц-Кристиян Щрахе, който е бил записан в Ибиса през 2017 г. да предлага възлагане на обществени поръчки на завишени цени на жена, представяща се за племенница на руски олигарх, в замяна на дарения за партията му.

След публикуването на видеото Щрахе каза, че е бил под влиянието на алкохол и не е говорел сериозно. Въпреки това той подаде оставка и се стигна до предсрочни избори.

След това беше създадена парламентарната комисия, която да разследва съмненията за нередности. Сред темите, разгледани от комисията, са назначения на ключови постове в австрийски държавни фирми. Внимание привлече назначаването на близкия до властта Томас Шмид за изпълнителен директор на фонда, който управлява държавните дялове в редица фирми (Österreichische Beteiligungs - OBAG).

Комисията достигна до съобщения между Курц и Шмид, които показват как канцлера обещава на събеседника си да получи „всичко, което иска“ преди назначението да стане факт, припомня Ройтерс.

В официалното потвърждение на новината, че Курц е разследван, австрийската прокуратура по икономически престъпления и корупция посочва, че подозренията за лъжливи показания са свързани именно с назначаването на ръководство на този фонд.

Според австрийския вестник „Дер Щандарт“ държавното обвинение проверява дали канцлерът е обсъждал с Шмид собственото му назначение преди то да стане факт и дали той има участие в избирането на ръководството на фонда. Курц отрече и двете пред парламентарната комисия.

Това не е първият скандал през последните месеци, свързан с управлението на Себастиан Курц. През февруари прокуратурата започна разследване срещу финансовия министър за приемане на подкуп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG