Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на енергетика: Има три възможни дати за затваряне на въглищното производство


Според Андрей Живков досега никой не е работил по темата със затварянето на въглищните централи и няма разработена стратегия за това
Според Андрей Живков досега никой не е работил по темата със затварянето на въглищните централи и няма разработена стратегия за това

2035, 2038 и 2040 г. са трите възможни дати за затваряне на въглищното производство. Те трябва да бъдат одобрени с решение на Народното събрание. Това каза в неделя пред БНР служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

„Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва“, каза още той.

Затварянето на мините и въглищните централи е част от стратегията на Европейския съюз, одобрена и от България, за преминаване към въглеродна неутралност до 2050 г.

По думите му рязкото повишаване на цените на енергията се дължат на неочакваното високото търсене на газ и други ресурси за възстановяването на икономиката след COVID-19. Той подчерта, че заради очакваната студена зима цените ще се повишат допълнително. Живков потвърди, че в България най-потърпевши са малките и средните предприятия.

„Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени“, каза още министърът.

През лятото цената на електроенергията за бизнеса в България достигна до рекордни нива. Тогава работодателски организации поискаха оставката на Живков. Цените временно бяха овладени заради работата на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ на увеличен капацитет.

От служебното правителство обявиха и редица мерки, свързани с компенсации за бизнесите и намаляването на цената на електроенергията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG