Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бордът на МВФ потвърди "пълното си доверие" в Кристалина Георгиева


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди късно в понеделник „пълното си доверие“ в управляващата директорка на организацията Кристалина Георгиева. Това стана след осмото поредно заседание на членовете на борда по повод констатациите на кантората WilmerHale за наличие на данни за манипулиране на годишния доклад на Световната банка Doing Business за 2018 г.

По онова време изпълнителен директор на Световната банка беше именно Георгиева. Според заключенията на WilmerHale, разпространени на 16 септември, тя и тогавашният ѝ съветник Симеон Дянков са повлияли върху данните в доклада в полза на Китай. Георгиева отрече обвиненията още на следващия ден, а бордът на МВФ започна свой подробен преглед на случая.

В рамките на осемте заседания на управителния орган на МВФ по темата бяха проведени „две обширни дискусии“ както с представители на WilmerHale, така и със самата Кристалина Георгиева, се казва официално прессъобщение на световната организация.

„След като разгледа всички представени доказателства, изпълнителният борд потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на управляващата директорка да продължи да изпълнява ефективно своите задължения. Бордът вярва в ангажимента на управляващата директорка да поддържа най-високите стандарти на управление и почтеност в МВФ“, се казва в официалната позиция.

Самата Георгиева също разпространи свое изявление по повод решението на борда, в което изрази задоволството си, че „след цялостен, безпристрастен преглед на фактите“, той се е съгласил, че твърденията на WilmerHale са неоснователни.

„Това очевидно беше труден епизод за мен лично. Искам обаче да изразя своята непреклонна подкрепа за независимостта и почтеността на институции като Световната банка и МВФ, и моето уважение към всички, ангажирани със защитата на ценностите, на които се основават тези организации“, допълва Георгиева.

Кристалина Георгиева е бивш вицепрезидент на Световната банка от март 2008 до февруари 2010 г., след което беше номинирана от ГЕРБ за еврокомисар. В ЕК тя пое ресора по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, а впоследствие стана и заместник-председател на комисията и комисар по бюджета и човешките ресурси.

През 2016 г. второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017) я издигна за генерален секретар на ООН успоредно с кандидатурата на Ирина Бокова, но нито една от двете не беше избрана на поста. В началото на 2017 г. Кристалина Георгиева стана главен изпълнителен директор на Световната банка, а през септември 2019 г. оглави Международния валутен фонд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG