Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращите пътни строители и МРРБ постигнаха напредък в преговорите


Министър Виолета Комитова, изпълнителният директор на браншовата камара Лазар Лазаров (вляво) и председателят на ББКП Стефан Чайков (вдясно)
Министър Виолета Комитова, изпълнителният директор на браншовата камара Лазар Лазаров (вляво) и председателят на ББКП Стефан Чайков (вдясно)

Диалогът между пътностроителния бранш и държавата е възстановен, съобщи председателят на Браншовата камара "Пътища" (ББКП) Стефан Чайков, цитиран от БТА.

Това стана ясно във вторник след среща на ББКП с ръководствата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във връзка с неразплатените от държавата средства по вече извършени дейности.

Срещата се състоя ден, след като в понеделник от ББКП изпратиха писмо до служебния премиер Стефан Янев, в което заплашиха държавата със съд и поискаха оставката на регионалната министърка Виолета Комитова.

След срещата стана ясно, че планираните протести за следващите два дни няма да се състоят, като междувременно разговорите между двете страни продължават.

“Договаряме условията, по които ще продължим да работим”, каза министърката Виолета Комитова, цитирана от БТА.

Пътните фирми протестират от няколко месеца, тъй като според тях държавата им дължи над 800 млн. лева за вече извършени дейности по изграждане, ремонт и поддръжка на пътища.

Правителството обаче твърди, че държавата е платила авансово много повече пари от исканите. По данни на МРРБ раздадените аванси за обекти в строеж са в размер на 363,3 млн. лева, а за обекти, по които не се работи - 1,053 млрд. лева с ДДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG