Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще отпадне ли "Демократична България" от бюлетината в Стара Загора


Съпредседателите на Демократична България - Атанас Атанасов, Христо Иванов, Борислав Сандов
Съпредседателите на Демократична България - Атанас Атанасов, Христо Иванов, Борислав Сандов

Привържениците на "Демократична България" в Стара Загора и областта може и да нямат възможност да гласуват за предпочитаната от тях политическа сила. Причината е, че коалицията няма регистрирана листа с кандидати за депутати в този район. Това стана след отказ на Районната, а после и на Централната избирателна комисия.

На последните два парламентарни избора за Демократична България в Стара Загора гласуваха съответно 8 739 души (през април) и 10 525 души (през юли). През април общо за цялата страна ДБ получи над 302 000 гласа, а три месеца по-късно обединението увеличи подкрепата си до над 345 000 души. Данните сочат, че подкрепата за ДБ в Стара Загора е около 3% от всички подадени гласове за тях.

Изходът от тази ситуация е в ръцете на съда. Решение на административния съд се очаква идната седмица, тъй като след получаване на жалбата магистратите имат срок от три дни да насрочат заседание и да се произнесат по казуса.

В четвъртък Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решението на Районната избирателна комисия (РИК) да откаже регистрацията, а коалицията ще обжалва пред Върховния административен съд.

Причината е спор между коалицията и районната комисия за валидността на документите за регистрация. В решението, с което РИК отказва регистрацията на ДБ, пише, че водачът на листата Атанас Славов е бил поканен да завери книжата, но той е отказал с обяснението, че това не е необходимо, тъй като са подписани с електронен подпис.

В четвъртък от ЦИК обясниха, че документите са били копия на документите, подписани с електронен подпис. От “Демократична България" опонират, че освен на хартиен носител, Славов е предал нужните документи в законовия срок и на флаш памет - електронен носител, какъвто предписва законът.

След като спорът стана медийно известен, случаят в Стара Загора стана причина ЦИК да вземе и още едно решение. Комисията поиска да се направи проверка във всички 31 Районни избирателни комисии за всички кандидатски листи дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис.

От "Демократична България" коментираха, че след това решение регистрациите им в още седем района са под въпрос, тъй като са направени с електронен подпис.

Съпредседателят на коалицията Христо Иванов обвини "ГЕРБ и ДПС в ЦИК", че се опитват служебно да елиминират "Демократична България" от участие в изборите в голяма част от избирателните райони и ги нарече "ретроградно мнозинство", но за решението гласуваха и представителите на останалите политически сили - БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Аргументът на мнозинството в ЦИК за проверката е, че електронен подпис не може да се ползва при оформянето на изборните книжа.

“Единствената възможност, дадена в Изборния кодекс за електронен подпис е, когато избирател се подписва в подкрепа на партия или кандидат”, каза говорителят на комисията Росица Матева в отговор на въпрос защо ЦИК е отхвърлила жалбата на "Демократична България" за случая в Стара Загора.

“Комичното е, че ЦИК е приела и се произнася по жалба, която е подписана именно с електронен подпис, въпреки че твърди, че електронните подписи са недопустими в изборния процес”, каза пред Свободна Европа Надежда Йорданова от коалицията. Бившата депутатка е подателят на жалбата.

Началото: случаят Стара Загора

За да се проследи ситуацията в цялост, нека подредим фактите, които провокираха спора.

Всичко започва в 16:15 ч. във вторник (12 октомври) малко преди изтичането на крайния срок за регистрация на местните листи. Водачът на ДБ в Стара Загора Атанас Славов отива в Районната избирателна комисия (РИК), за да подаде документите за регистрация на коалицията. Той е придружен от Магдалена Овчарова.

При предаването на документите от РИК установяват, че те не са подписани собственоръчно от съпредседателите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс. Вместо това е поставена сигнатура, визуализираща електронен подпис. Според решението на РИК Славов е поканен да завери документите като “вярно с оригинала”, но той отказва.

Версиите на двете страни обаче се разминават. По думите на Атанас Славов още в 16.15 ч. той е занесъл флаш памет с оригиналите на подписаните с електронен подпис документи.

Той е имал и разпечатани копия за улеснение, но документацията е взета от районната комисия на флашка. В решението на районната комисия това не се споменава.

В него пише, че флашката е предадена от Магдалена Овчарова след крайния срок (в 18:02 ч). И то след отказ на Славов да завери хартиени копия на документацията, и след изпращане на документите от Надежда Йорданова по електронната поща.

“В 18 часа беше третият опит да подадем документи. Първият беше в 16:15 ч. и още тогава те [РИК] получиха и приеха флашката”, казва Атанас Славов пред Свободна Европа. По думите му в решението на РИК има “неверни твърдения”.

Славов казва, че не е получавал от комисията указания да завери пълномощното с "вярно с оригинала”, както се твърди от районната комисия.

“От нас беше поискано да се свържем със съпредседателите на "Демократична България", които да подпишат на хартия с химикал ново пълномощно, което да се сканира и да се изпрати по имейл. Аз отказах да направя това, защото то обезсмисля самата електронна идентификация. Освен това сканирано копие, изпратено по имейл, няма никаква доказателствена сила", казва той.

“Какво се е случило с този документ?”

Славов обръща внимание, че в Регистъра на Районната комисия (задължителната документа, която води всяка комисия при приемането на изборни книжа), е вписано, че документите първоначално са приети. “Там отдолу стои и моят подпис”, казва той.

И допълва, че “на гърба на листа, който съм подписал и който не е описан в решението на РИК стоят забележките и твърдението, че са искали заверка “вярно с оригинала”. Такава заверка не е искана, и не е ясно как се е появила забележката в регистъра, без да подпиша аз. И то не в самия регистър и на гърба на листа”, допълва той.

И пита: “Какво се е случило с този този документ, който служи за аргумент на решението на комисията в Стара Загора?”

Свободна Европа потърси председателя на РИК Стара Загора Златина Йовчева на официалния телефонен номер, публикуван в сайта на комисията, но тя не отговори на обажданията.

От ЦИК потвърдиха, че документът е подписан само на едната страница от Славов, а забележките по документацията са вписани на гърба, но не пожелаха да коментират случая.

ЦИК: Ще видим какво ще решим

Потърсена за коментар, председателката на ЦИК Камелия Нейкова каза пред Свободна Европа, че не може да коментира решенията на комисията предварително. “Сега очакваме да получим информация от всички районни избирателни комисии дали има предадени и приети документи за регистрация с електронен подпис. След това ще решим какво ще правим”, каза тя.

Колегата ѝ Цветозар Томов - говорител на ЦИК от квотата на "Демократична България", каза, че "най-важното е, когато изборната администрация взема решение, което ще повлияе съществено на вота, то да бъде изключително внимателно преценено и аргументирано".

“Искам да обърна внимание, че България е страна член на Европейския съюз. В целия Европейски съюз квалифицираният електронен подпис е приравнен на собственоръчна сигнатура”, каза Томов. И допълни, че електронната идентификация е въведена с регламент на ЕС, който според правото на общността е задължителен за прилагане във всички страни-членки.

Според колежката му Росица Матева обаче електронният подпис е споменат изрично само на едно място в изборния закон - с него гражданин може да се подпише в подкрепа на кандидат или партия. Така Матева обоснова проверката, която ЦИК ще извършват във всички 31 избирателни райони.

ДБ: Трети избори се регистрираме с електронен подпис

Пред Свободна Европа юристката и бивш депутат от Демократична България Надежда Йорданова каза, че “това са третите избори тази година, за които се регистрираме и с електронни подписи”. По думите ѝ досега никога и никъде не е имало проблем.

Така се регистрирахме и за изборите през април, и за тези през юли
Надежда Йорданова

От обединението твърдят, че на още седем места в страната документите им са подадени по този начин.

“Така се регистрирахме и за изборите през април, и за тези през юли. Нито районните комисии, нито централната са имали проблем с признаването на електронния подпис във всякакви ситуации”, каза Йорданова.

По думите ѝ дори в случая със Стара Загора, подадената от ДБ жалба, която е разгледана от Централната избирателна комисия, е подписана с електронен подпис. “Жалбата е приета и изборната администрация я е разгледала - как се случва това, ако в изборния процес не се допуска електронен подпис?”, попита Йорданова.

Друг детайл, който тя изтъкна, е, че всички членове на Районните избирателни комисии (РИК), излъчени от квотата на "Демократична България", също са назначени, след като коалицията е изпратила документите им, заверени с електронен подпис.

Решението на ЦИК, с което се потвърждава отказът от регистрация на листата на ДБ в Стара Загора се обжалва пред административния съд в града. А през идната седмица се очаква ново решение на комисията, след като стане ясно в колко района има вече регистрирани кандидатски листи, подадени с електронен подпис.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG