Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите пари по Плана за възстановяване няма да дойдат преди Нова година


Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.
Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Европейската комисия ще разглежда в следващите два месеца изпратения от България План за възстановяване и устойчивост и едва след това той може да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Това означава, че първите авансови плащания към София едва ли ще бъдат направени преди коледните празници в края на годината. България можеше да получи авансово 1,6 млрд. лева още през 2021 г.

"Имаме ангажимент да работим възможно най-бързо", каза на брифинг в София Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Планът беше предаден от българското правителство в петък, 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет одобри плана, който беше няколко пъти отлаган и преработван в последната половин година.

"В регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца. Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става в едномесечен срок, но също може да е по-дълъг", обясни Кюланов.

Планът за възстановяване предвижда проекти, по които България да получи 12,9 млрд. лева. Европейската комисия изисква от София решение в две ключови сфери - затварянето на въглищните централи и реформите в правосъдието. Правителството предлага две дати за затваряне на централите - 2038 или 2040 г.

Препоръчителният срок за изпращането на плановете мина преди повече от пет месеца, а България е една от последните държави, които все още не са внесли своя.

Европейската комисия е получила до този момент 26 плана, като е дала светлина на 22 от тях. В момента тя продължава оценката на плановете на Полша, Унгария и Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG