Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК получи Плана за възстановяване и устойчивост на България


Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Европейската комисия получи в петък Плана за възстановяване и устойчивост от България.

На свое заседание правителството прие документа преди ден. На 15 октомври той беше изпратен в Брюксел. Датата за депозирането на плана беше съобщена преди две седмици.

В него са заложени проекти и реформи за 6.6 млн., които България разчита да получи безвъзмездно от ЕС по Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г. Изработеният от правителството документ е структуриран около четири стълба - иновативна, зелена, свързана и справедлива България.

Предстои Европейската комисия да даде оценката си за документа въз основа на 11-те критерия, установени в регламента. Две от основните изисквания, на които той трябва да отговаря, са поне 37% от разходите да са предвидени за инвестиции и реформи за целите в областта на климата и поне 20% — за цифровия преход.

България изпрати документа почти 6 месеца след изтичането на крайния срок за това. Работата по документа започна още по времето на правителството на Бойко Борисов. Към него имаше много критики и кабинетът в оставка реши да не изпраща този вариант в Брюксел, а да го преработи.

След това Съветът на ЕС има четири седмици, за да приеме предложението на Комисията.

Европейската комисия изисква от България решение в две ключови сфери - затварянето на въглищните централи и реформите в правосъдието.

Правителството предлага две дати за затваряне на централите - 2038 или 2040 г.

Еврокомисията подчертава в петък, че планът е представен, "след като Комисията и българските органи проведоха интензивен диалог".

Европейската комисия е получила до този момент 26 плана, като е дала светлина на 22 от тях. В момента тя продължава оценката си за плановете на Полша, Унгария и Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG