Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият сигнал до Кьовеши доведе до обиски в България и изземвания за 13 млн. евро


Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Първият сигнал, подаден до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е довел до серия обиски, арести и изземвания на стойност 13 млн. евро. Операцията се е провела на териториите на България, Италия и Германия, съобщиха в сряда от пресслужбата на институцията.

Тя е била ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за криминални разследвания на полицейското управление на Северна Горна Бавария и от италианската финансова полиция.

В операцията са иззети и 13 луксозни автомобила.

Десетте ареста са извършени по подозрения за създаване на престъпна група и укриване на данъци. Основните заподозрени са използвали схема за т.нар. ДДС въртележка. Тя се е изразявала в многократното препродаване на автомобили в различни страни от ЕС. Разследващите твърдят, че са били подавани фалшиви декларации за изплатени данъци върху печалбата, които са довели до загуби от 13 млн. евро.

Сред заподозрените има такива с връзки с италианската мафиотска организация „Ндрангета“. Като част от операцията четирима души са арестувани и за трафик на наркотици.

„Това е новата реалност на зоната на Европейската прокуратура. Няма повече тромави формалности за взаимна правна помощ, а бързи и решителни действия за ефективното възстановяване на щети“, заяви Кьовеши.

Центрове на престъпната операция са били Айхщат в Германия и Милано в Италия. Покупките са били извършвани чрез несъществуваща компания в Германия и през частно лице от Италия. По този начин се е симулирало извършването на частна сделка, с което се е спестявало изплащането на ДДС в Германия, тъй като германската кола е трябвало да бъде регистрирана на Апенините.

Впоследствие частният купувач, чиято самоличност е била скрита в Германия, е фалшифицирал сделката като извършена директно с дилър на автомобили в Милано. По-късно колите са препродавани към други дилърски къщи и частни лица на занижени цени.

В съобщението на прокуратурата не е изяснено каква част от дейността се е извършвала на територията на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG