Връзки за достъпност

Извънредни новини

Галина Захарова официално е първият претендент за ВКС. Янаки Стоилов я подкрепи


Кандидатурата на Галина Захарова официално беше обявена във ВСС в четвъртък, а междувременно Янаки Стоилов я подкрепи и заяви, че няма да се възползва от правото да направи свия номинация за председател на ВКС
Кандидатурата на Галина Захарова официално беше обявена във ВСС в четвъртък, а междувременно Янаки Стоилов я подкрепи и заяви, че няма да се възползва от правото да направи свия номинация за председател на ВКС

Зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова вече официално е първият претендент за председателския пост в съда. Кандидатурата ѝ беше подкрепена единодушно от Пленума на ВКС преди два дни, а днес представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев докладва номинацията пред колегите си.

Междувременно служебният правосъден министър Янаки Стоилов публично подкрепи Захарова. Той няма право на глас във ВСС, но може да издигне своя кандидатура за поста. След номинацията на Захарова обаче, Стоилов смята, че няма смисъл да го прави, защото тя притежава всички необходими качества, за да оглави ВКС, и кандидатурата ѝ отговаря на всички изисквания.

Мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов изтича на 10 февруари. Срокът за издигане на други кандидатури за негов наследник пък е до 28 октомври. Изслушванията и гласуването са насрочени за 14 януари догодина.

Галина Захарова
Галина Захарова

Кандидатурата на Галина Захарова беше подкрепена единодушно от колегите ѝ във ВКС. В официалното си предложение до ВСС и.ф. председател на съда Дария Проданова пише, че номинираната има всички необходими професионални и организационни качества, за да заеме поста.

„Съдия Галина Захарова, на която целият професионален стаж е формиран последователно в различните по степен съдилища, безспорно има необходимите познания за функционирането на съдебната система, за работата на съдиите и свързаните с нея специфики. Като съдия във Върховния касационен съд, тя е наясно с дейността на съдиите, професионалните им задачи и проблеми, а колегите ѝ познават нейната съдийска и административна работа", се казва още в писмото на съдия Проданова.

Захарова е преминала през всички нива на съдебната система и е била последователно зам.-председател на районния съд, градския съд и апелативния съд в София преди да заеме този пост във ВКС през 2017 г.

От 2007 г. до 2011 г. Захарова беше член на ВСС, когато заедно с Капка Костова подадоха оставки заради непрозрачната кадрова политика на съвета. Повод за решението им стана изборът на Владимира Янева, близка семейна приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, за председателка на Софийския градски съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG