Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР разкрива 760 секции в чужбина и препоръча въвеждане на гласуване по пощата


В 200 секции зад граница ще се гласува с машини. Снимката е илюстративна.
В 200 секции зад граница ще се гласува с машини. Снимката е илюстративна.

Секциите в чужбина за изборите на 14 ноември ще бъдат 760 и ще бъдат разкрити в 68 държави. Това стана ясно в петък от думите на председателя на работна група “Избори” в Министерството на външните работи (МВнР) Иван Кондов.

В около 200 от всички 760 секции ще се гласува с машини. Устройствата, предвидени за гласуването зад граница са 360, стана ясно още от данните на МВнР.

На изборите на 11 юли разкритите секции в чужбина бяха 784, т.е. с 24 повече от тези на предстоящия вот.

С машини сънародниците ни гласуваха в 273 секции в 24 държави.

На предходните избори - тези на 4 април пък избирателните секции в чужбина бяха 464, а с машини не се гласуваше.

Според Иван Кондов през ноевмри най-голямото предизвикателство за организацията ще бъде вторият тур на президентските избори, ако се стигне до такъв. Като голяма трудност той отбеляза, че при увеличения брой секции, ще трябва за много кратък срок да бъдат изпратени нови бюлетини за балотажа в същия брой секции.

От МВнР казаха още, че “предвид факта, че имаме огромен брой секции в чужбина” препоръката на министерството е да се помисли за въвеждане на дистанционно гласуване по пощата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG