Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова книга описва отравянето на Гебрев през 2015 като поръчка на Кремъл


Емилиян Гебрев. Снимката е архивна.
Емилиян Гебрев. Снимката е архивна.

Отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. е описано като поръчка на Кремъл в книга на руски автор. Информацията е на Радио Свобода.

Книгата се казва "Как Путин убива в чужбина". Неин автор е Юрий Шулипа, който е работил в канцеларията на руския президент. Книгата е била представена в Киев, Украйна на 7 октомври - рожденият ден на руския държавен глава. Тя излиза на руски, но не се разпространява в Русия.

Корица на книгата "Как Путин убива в чужбина".
Корица на книгата "Как Путин убива в чужбина".

Книгата не представлява разследване и 80% от нея е писана по "открити източници", казва Шулипа за Радио Свобода. Тя само събира на едно място убийствата и опитите за убийство, които, според автора, са били извършени извън границите на Русия и "представляват съставна и неотменима част на вътрешната и външната политика [на страната]".

Сред примерите, които авторът цитира, са убийствата на Александър Литвиненко в Лондон, на Зелимхан Хангошвили в Берлин, на Зелимхан Яндарбиев в Катар, както и опитите за убийство на Сергей Скрипал в Солсбъри и на Емилиян Гебрев в София.

Българският гражданин Емилиян Гебрев, който е оръжеен търговец, е отровен с неизвестно вещество в София през 2015 г. Освен него пострадват синът му Христо и производственият директор на оръжейното предприятие ЕМКО Валентин Тахчиев. Тримата са приети в болница и оцеляват.

Първоначално образуваното българско разследване по случая е спирано на два пъти, а самият Гебрев твърди, че то не е извършило истинска работа. По думите му властите се опасяват от геополитически последици.

През 2018 г. финландска лаборатория установява, че отравянето в София е извършено с вещество от същата група, от която е и препаратът, отровил двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Веществото е известно под името Новичок.

През 2019 разследване на Bellingcat показа, че руски агент, подозиран за отравянето на семейство Скрипал, е бил в България в дните около отравянето на Гебрев.

През 2020 прокуратурата в София повдигна обвинения за отравянето на Гебрев на трима руски граждани, двама от които са участвали и в отравянето на Скрипал в Англия. Беше образувано и ново дело, в което отравянето на българския гражданин е обвързано с взривове в български оръжейни заводи в различни години. Прокуратурата съобщи, че работи по хипотезата за руска следа.

Юрий Шулипа
Юрий Шулипа

Авторът на книгата, излязла през октомври, твърди, че не е възможно да се обемат всички случаи на убийства или опити за убийство, извършени по инициатива на Кремъл извън Руската федерация. Тези, които той цитира, са взети от разследвания на Белингкат, на центъра "Досие" и на разследвания в руските медии, в това число и на Радио Свобода.

Юрий Шулипа е от Москва, завършил е академията за граничари на Федералната служба за сигурност на Русия и е бил служител на президентската канцелария. След това създава международната асоциация Институт за национална политика. Той е противник на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и с този аргумент се отказва от руското си гражданство, след като заминава за Украйна.

Авторът е убеден, че събирането на всички случаи на убийство и на опити за убийство в една книга би помогнало на евентуален бъдещ международен процес, който да разследва престъпленията със съдебни средства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG