Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Поставят ли се в България ваксини с изтекъл срок на годност


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си постави две дози ваксина през лятото на 2021 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си постави две дози ваксина през лятото на 2021 г.

Какво е общото между лидера на антизападната партия “Възраждане” Костадин Костадинов и председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов? Отговорът на този въпрос е лесен. В последните два дни и двамата лансираха публично тезата, че в България се поставят ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност.

Нещо повече - и Костадинов, и Борисов ползват една и съща лексика, твърдейки, че става дума за “престъпление”.

Думите им, споделяни многократно в социалните медии, станаха повод за официално становище на Министерството на здравеопазването. От там съобщиха, че в България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. “При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба”, казват от здравното министерство.

Причината за твърденията и на Борисов, и на Костадинов е, че през октомври в България се поставят ваксини на Pfizer, на чиито опаковки е записано да се ползват преди края на септември 2021 г. В началото на септември обаче Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) удължи официално срока на годност на ваксините от половин година на девет месеца. Ето защо препаратите, които при първоначалното производство са означени като най-добри до "септември", на практика са в срок на годност до декември.

Твърденията на Борисов и Костадинов

Позицията на здравните власти беше публикувана часове след изказването на бившия премиер Борисов, който каза, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност. "Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е?", попита лидерът на ГЕРБ.

Ден по-рано, в събота, кандидатът за президент и лидер на антизападната партия “Възраждане” Костадин Костадинов публикува в профила си във Фейсбук клип, в който се твърди, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

На кадрите се вижда жена, която отива във ваксинационен пункт да се имунизра. Непосредствено преди да ѝ бъде поставена дозата, от медицинските лица разбира, че медикаментът на Pfizer е с изтекъл срок през септември.

Лекарите ѝ обясняват, че самите те са ваксинирани с тези медикаменти. “Тя е като лекарство, има право да се поставят до 6 месеца след срока. Вече всеки сам си преценява дали иска", обяснява дамата, която прави имунизацията.

Пациентката обаче снима флакона, на който се вижда и датата, до която ваксината е най-добра. Когато пациентката изказва недоумение защо това не се знае, от екипа ѝ отговарят да се обърне към РЗИ.

"Съвсем скоро го позволиха, на европейско ниво го позволиха”, казват от екипа.

Видеото е придружено с коментар от Костадинов. “Слагат ни ваксини с ИЗТЕКЪЛ срок”, пише той. И призовава: “Споделете, за да научат повече хора за поредното престъпление срещу българския народ”.

Именно тези думи на Костадин Костадинов провокират същия ден бившият здравен министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов да напише на свой ред във Фейсбук, че срокът на годност на ваксините е удължен на европейско равнище. А новият срок е записан в кратката характеристика на продукта.

Ангелов критикува служебния министър на здравеопазването, ведомството не е провело информационна кампания по темата. “Там, където свършва информация, започва конспирацията”, коментира още той.

Тези му думи не пречат на лидера на ГЕРБ ден по-късно да преповтори окачествените от Ангелов като “конспирация” твърдения. Че ваксините са с изтекъл срок.

Каква е истината

В действителност истината е различна. Ваксините на Pfizer са с официално удължен срок на годност. Това е дело на Европейската агенция по лекарствата, а удълженият срок е записан в кратката характеристика на продукта.

В “кратка характеристика” на всеки медикамент се описва действието на продукта, препоръчителната доза за употреба, показанията, при които се дава и дозите, в които лекарите трябва да го прилагат, както и срокът му на годност.

От здравното министерството съобщиха в неделя, че на 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при свръхниска температура.

"Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (-90 градуса C до -60 градуса C)", пишат от Министерството на здравеопазването.

Според информацията опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при -90 градуса C до -60 градуса C, посочват от МЗ.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9-месечен срок на годност, обясняват от ведомството.

За всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване в съответствие с Наредба 4 от 16 май 2018 г. за условията и реда за унищожаването на лекарствените продукти, издадена от министъра на здравеопазването, казват още от Министерството на здравеопазването.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG