Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъдат по-внимателни". Ердоган се отказа да гони западните посланици


Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Турция избегна най-голямата дипломатическа криза със Запада в рамките на близо 19-годишното управление Реджеп Тайип Ердоган. Държавният глава се отказа да гони от страната десетимата западни посланици, които на 18 октомври призоваха за освобождаването на турския активист Осман Кавала, задържан от четири години.

През миналата седмица режимът на Ердоган обяви за „персона нон грата“ ръководителите на дипломатическите мисии на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединените щати, Канада и Нова Зеландия.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото „спешно освобождаване“. Те бяха привикани от външното министерство, което нарече изявлението им „безотговорно“.

Преди ден Ердоган свика министрите си на заседание, след което обяви, че западните посолства са направили „крачка назад от тази клевета за нашата страна“. „Вярвам, че тези посланици вече ще бъдат по-внимателни в изявленията си за суверенните права на Турция“, добави президентът в понеделник.

Изявлението му беше предшествано от позиции на някои от посолствата, в които се казваше, че те спазват Виенската конвенция за дипломатическите отношения. По-късно Държавният департамент на САЩ уточни, че „изявлението, което публикувахме на 18 октомври, е в съответствие с член 41 от Виенската конвенция“, както и, че САЩ ще продължат диалога си с Турция.

„Ние сме непоколебими в нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, за насърчаване на зачитането на правата на човека в световен мащаб“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Междувременно турската лира беше достигнала най-ниското си ниво от 9.85 за един щатски долар. След информацията, че Ердоган е променил решението си, стойността ѝ малко се повиши. През тази година турската лира вече загуби почти една четвърт от стойността си.

Бизнесменът Осман Кавала е в затвора от 2017 г., въпреки че не е осъждан. 64-годишният активист беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. в парка „Гези“ в Истанбул. Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на провалилия се пуч през 2016 г.

Преди две години Европейският съд за правата на човека в Страсбург призова за незабавно освобождаване на Кавала, а Съветът на Европа заплаши да санкционира Турция, ако той не бъде освободен до края на ноември. Следващото заседание от процеса срещу него е насрочено за 26 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG