Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лаура Кьовеши назначи още четирима български европрокурори


Лаура Кьовеши по време на посещението си в България през юни 2021 г.

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура назначи още четирима български магистрати за делегирани прокурори. Това стана ясно от съобщение на институцията, публикувано във вторник. Така назначените европейски делегирани прокурори в България станаха осем.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни тази година, но квотите за делегирани прокурори на някои държави членки на Европейския съюз (ЕС) все още не бяха запълнени. Една от тях беше България, която предложи десетима кандидати, но екипът на Кьовеши отхвърли шестима от тях.

По време на посещението си в България през юни Лаура Кьовеши поиска държавата бързо да номинира нови шестима кандидати. През септември Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра нови кандидати за европейски делегирани прокурори – петима прокурори и един специализиран съдия.

ВСС предложи на Кьовеши зам.-окръжната прокурорка на Перник Анита Джамалова, зам.-окръжният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев, Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков от Софийската градска прокуратура, както и Елена Попова от Специализирания наказателен съд.

В съобщението на Европейската прокуратура не се посочват имената на назначените. Според сайта „Лекс“ това са Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Елена Попова. Решението за другите двама кандидати още не е съобщено.

Европейската прокуратура е базирана в Люксембург и в нея работят делегирани прокурори от всички 22 държави членки на ЕС, които подкрепиха идеята за съдаването ѝ. Страните от блока, които се въздържаха от участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG