Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС предлага на Кьовеши нови петима прокурори и спецсъдия


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши, официално започна работа на 1 юни, но квотите за делегирани прокурори на някои страни членки на Европейския съюз (ЕС) все още не бяха запълнени. Една от тях е България, която избра своите десетима представители месеци по-рано, но впоследствие екипът на Кьовеши отхвърли шестима от тях.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в петък нови петима кандидати за европейски делегирани прокурори – петима обвинители и един специализиран съдия. За целта съдебните кадровици проведоха серия от изслушвание от началото на седмицата, за които се бяха записали общо 23-ма магистрати. От тях се отказаха четирима, а 13-има бяха отхвърлени.

ВСС предлага на Кювеши зам.-окръжната прокурорка на Перник Анита Джамалова, зам.-окръжният обвинител на Кюстендил Ивайло Илиев, Ана Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков от Софийската градска прокуратура, както и Елена Попова от Специализирания наказателен съд. За да бъдат назначени на новите си постове в Европейската прокуратура, шестимата трябва да бъдат одобрени от офиса на Лаура Кьовеши.

Новият европейски разследващ орган е базиран в Люксембург и в него работят делегирани прокурори от всички 22 държави членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Страните от блока, които се въздържаха от участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

Един от първите приоритети в работата на Европейската прокуратура се очаква да бъде свързан със законосъобразното изразходване на пакета от помощи заради пандемията от COVID-19, възлизащ на 750 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG