Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милен Митев е новият генерален директор на БНР


Милен Митев
Милен Митев

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Той беше временно изпълняващ длъжността генерален директор на обществената медия след оставката на Андон Балтаков.

За Митев дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

В понеделник и вторник се проведоха изслушванията на кандидатите, които представиха пред медийния регулатор концепциите си за управлението и развитието на общественото радио. Претендентите за поста бяха трима - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров.

До гласуването за нов генерален директор на БНР се стигна, след като Андон Балтаков подаде оставка през август. Той посочи като мотив за решението си лични причини, а по-късно уточни в интервюта, че сред тях са опасения за собствената му сигурност и липса на подкрепа в гилдията.

Милен Митев е юрист по образование и работи в БНР от 2009 г. като юрисконсулт, се посочва в биографията му на сайта на общественото радио.

От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU - Европейския съюз за радио и телевизия. В периода август 2018 година - юли 2019 година е директор на дирекция "Правна и човешки ресурси" на БНР. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР.

При представянето на концепцията си за управление на БНР Митев посочи като свои приоритети, цитиран от „Дневник“, промяна на финансирането на радиото на базата на изпълнението на обществената мисия, увеличаване на заплатите на служителите и журналистите, подкрепа за разследваща журналистика и минимални съкращения на администрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG